Dünyada geçtiğimiz yıllarda en azından bir evim olsun çocuklarıma bırakayım kültürü, yeni jenerasyonun bu ihtiyacın dışında başka ihtiyaçlar edinmesiyle artık popüleritesini yavaş yavaş kaybediyor.

Y ve Z kuşağındaki bir yere bağlı yaşamama farklı deneyimler edinme farklı kültürler yaşama isteği global yaşamın etkileri gençlerin bir kısmını ev almanın gerekli olmayan bir yatırım aracı olduğu kanısına vardırmıştır. Gerek yatırımların ödemelerindeki zor koşullar gerekte bu sermaye ile daha güzel bir yaşam sürme fikri yeni bir oluşuma destek veriyor ve aynı anda birden fazla ülkede evinizin olabileceği bir sistem gelişiyor.

Globalleşen dünya da pandeminin de etkileriyle uzaktan çalışma ortamlarının çoğalması gençlerin farklı yaşamsal seçeneklerinin olması tabiri caiz ise bir göçmen evi projesini hayata geçirdi. Aşina olduğumuz AirBNB sisteminin daha uygun ve süreklilik arz eden diğer bir biçimi diyebileceğimiz bu yeni sistem de aylık belirli bir ücret karşılında Avrupa birliğinde bir çok ülke de yeri önceden belirterek gidebilecek dilediğiniz tarihlerde o ülkede bulunan evlerde sabit ücret mantığı ile eviniz varmışçasına rahat ve konforlu bir şekilde konaklama yapabileceksiniz. Örneğin bu yıl içinde 3 ay İngiltere de 3 ay Almanya da 5 ay İsviçre de yaşamak istediniz ev arama derdiniz olmadan taşınma ve extra giderlerinizolmadan bir ev kira bedelinin biraz daha üzerinde bir sabit aylık ödeme ile konaklama yapabiliyorsunuz. 

Sistemin döviz cinsi ile kiralamaya uygun olması sebebi ve henüz burada döviz cinsi kiralama ile ilgili bir düzenleme olmaması nedeniyle Türkiye de bu uygulama başlamadı. Çalışmalar Avrupa da sistemi kuran kişiler tarafından yapılmaya başlandı. Önümüzdeki süreçte yatırımlar bu şekilde bir sistemi olan inşaat yatırım ve proje geliştirme şirketlerine doğru yönelebilir. Uzun vadede projenin kendini geliştirmek daha fazla kültür deneyimine sahip olmak isteyen gençler için kesinlikle iyi bir fırsat olacağı. Yatırımcılar açısından da bu sisteme dahil olan gayrimenkulün sıradan bir gayrimenkulden çok daha garanti ve yüksek getirili olacağı aşikar. Henüz Türkiye de sistemi bilen ve dahil olmak için çalışma yapan bilinen bir inşaat firması yok fakat önümüzdeki 5 yıllık süreçte duyulup projelendirilmeye başlanması çok olası!