Türk vatandaşlarının gayrimenkul edinme süreçleri son zamanlarda oldukça zor hale gelmesiyle artık halkın aklında yeni gayrimenkul edinebilecek miyiz? sorusu oluşmaya başladı!

Yabancı ülke vatandaşlarının alım süreçlerinde vadelendirme ve vergi avantajları olmasına rağmen Türk vatandaşları için maalesef süreç bu şekilde ilerleyemiyor. İnşaat maliyetlerinin büyük bir kısmının döviz üzerinden fiyatlanması sebebi ile vadelendirme sadece döviz cinsi üzerinden yapılabiliyor. Bu durum Türk lirası cinsinden kazanç sağlayan vatandaşı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Gerek Türk lirası ile konut kredisi kullanılamıyor olması, gerek ise Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve hareketliliğin yaşanması vatandaşın alım psikolojisini oldukça etkiliyor ve yatırımdan uzak durmasına sebep oluyor. 

Bu yatırımı olumsuz etkileyen durum gayrimenkul fiyatlarında az da olsa bir düşüş olmasına yol açarken hala dövizin yüksek olmasından kaynaklı olarak orta sınıf vatandaş dahi standart bir daire alımı için yeterli sermayeyi kazanmakta ve ödemekte oldukça güçlük çekiyor.

Peki üretici firmalar bu olumsuz seyir devam ederken nasıl önemler almaya çalışıyor?

Maliyetleri oluşmuş olan firmalar belirli peşinatlar ile TL cinsinden vadelendirme yapmak için çalışmalar yapmaya başladı. Önümüzdeki süreçlerde TL cinsi vade imkanı kampanyalar ile karşılaşmaya başlayacağız rakamların yüksek oluşu yine sadece belirli bir kitlenin alım gücünde olacağı için büyük bir hareketlilik beklenmiyor fakat az da olsa yerli ve yabancı yatırımcının ilgilisini çekecektir.