“Diyarbakır’ı Kültür Başkenti” yapacağız fakat bunu nasıl yapacağımızı ve kime yaptıracağımızı bilmiyoruz.

31 Mart Yerel Seçimleri, kapımıza dayandı! Başta Büyükşehir Belediyesi adayı olmak üzere hepimiz adayların profilini ve projelerini inceliyoruz. (?) Umarım bunu samimiyetle yapıyoruzdur… İdeolojilerden arınmış bir şekilde yaptığımızdan emin olmalıyız!

Karpuz Festivali’nin, çok daha görkemli olmasını istiyor musun? Evet! Pekiyi, oyunu hangi adaya vereceksin?.. “Diyarbakır Ciğer Kebabı Günü” diye literatürde yerimizin olmasını hak etmiyor muyuz? Kesinlikle fazlasıyla hak ediyoruz. Pekiyi, sandık günü elin hangi partinin adayına gidecek?..

Diyarbakır Burma Kadayıfı Karnavalı, uluslararası çapta olmalıydı değil mi? Tabiki! İyi de, bunun farkında olan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın kim olduğunu biliyor musun?..

I M G 4627Karacadağ Pirinci Festivali’nin de olması gerekmez mi?.. Ya Örgü (Örgülü) Peyniri yarışmalarının?.. Diyarbakır, “Gastronomi Kenti” olarak elbetteki bu tür faaliyetleri yapacak, hem de en âlâsını! Tamam da bunları yapabilecek adayın kim olduğunu biliyor musun? 

Kendi çağının Orta Doğu’sunda ve Balkanlarında en yüce ses olarak kabul gören Şark Bülbülü Celal Güzelses’in “Anma Gecesi” çok sönük geçiyor. Bu bilinçte olan adayın kim? 

Cahit Sıtkı’dan, Süleyman Nazif’ten, Ahmet Arif’ten, Hamit Aytaç, Ali Emiri Efendi’den doğru dürüst zaten söz eden yok… Birkaç okula isim vermekle birkaç yere - caddeye isim vermekle oluyor mu! Olmaz. O zaman bunu başaracak adayın kim? 

Bir fakülteye ya da yeni kurulacak bir üniversiteye “El Cezeri” ismini vermeye zemin hazırlayacak adayın kim? 

Ahhh!

Sahipsiz Kent Diyarbekir… 

I M G 4626Çevre illere mâl edilen onlarca türkümüzün olduğunu biliyor musun? Çevre illerde konaklayıp Diyarbakır’da misafir edemediğimiz yüzbinlerce turistten söz etmiyorum bile! Utanıyorum zira…

Dönemin kayyumu Cumali Atilla, Milletvekilimiz Mehmet Galip Ensarioğlu, Korgeneral Halis Zafer Koç, Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Ahmet Bilgin, Mustafa Erim, Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Ahmet Sayar, Mehmet Ali Abakay, önceki dönem mülki amirlerimizden Efgan Ala, Hüseyin Aksoy, Ozan Balcı, Hasan Basri Güzeloğlu… ve sayısı az ama mücadeleleri çok olan birkaç kişi…

Allah onlardan razı olsun. Diyarbakır’a da Diyarbakırlılara da emekleri çoktu…  Ama bunlarla yetinemez Diyarbakır! Bunların devamını getirecek ve kente ivme kazandıracak Büyükşehir Belediye Başkanı’na ihtiyacımız var. 

Şimdi restorasyon, depreme dirençli kent, kent estetiği imarı, tarımsal faaliyetler ve ulaşım konusunda uzman bir aday var. Bu aday hem teokrat, hem teknokrat, hem aristokrat, hem bürokrat hem de Diyarbakır’a gönül vermiş, bu kentin HALİS EVLADI… 

Deprem Kuşağında, Kadim Kültürlerin Başkentinde ve Tarımın Merkezinde yaşayan bizler, hangi adayı seçeceğimizi de bilmeliyiz. Siyaset değil; hizmet politikaları kazanmalı! 

Selam, umut, sevgi ve dua ile…

KMA

I M G 4628