“Yereldeki Sorunları” hızlı bir şekilde çözmek, şehirlerin örf, adetlerini ve kültürlerini korumak, kent estetiğini güzelleştirmek, şehirlere veya ilçelere yönelik hizmetleri o şehrin kültürünü ve kimliğini taşıyan kişilerce gördürmek ve en önemlisi merkezi idarenin yükünü hafifletme misyonu yüklemesi gereken belediyeler, son yıllarda-bırakın yereldeki sorunları çözmeyi ulusal hatta uluslararası-krizler yaratmaya başladı. 

Peşinen diyeyim: BELEDİYELER KAPATILSIN. 

Doğu ve Güneydoğudaki DEM Partili belediyelerin anayasal düzeni ve ülkenin bölünmez bütünlüğünü tehdit eden uygulamaları iddia edilmişti ve sonunda kayyum atamaları kaçınılmaz olmuştu. 

Antidemokratik bir uygulama (!) olsa da, yasalara uygundu ya da yasalara uyduruldu. 

Bazı yöneticilerin belediyeyi merkezi idareyle yarıştırma girişimleri, kabul edilemez bir kanun tanımazlıktır. Gerçekçi olalım… Hükümete paralel ya da zıt hareket eden bir belediye olamaz. Olmamalı da! 

Siyasi keşmekeşler içerisinde aksayan hizmetler, görevden alınan daire başkanları, müdürler, şefler ve ciddi bir şekilde fiziken ve ruhen ezilen belediye personelinin durumu, kaotik bir hal almaya başlamıştır…

“Rızıkla terbiye edilmek” istenircesine, istifaya zorlananlar ve sürgüne gönderilenlerin durumu iç açıcı değildir. Bu her partinin elindeki belediye için geçerlidir. 

Başta afet olmak üzere güvenlik gibi konularda yerel yönetimlerin merkezi idare kadar profesyonel hizmet üretememesi, deprem kuşağındaki bir ülke ve terörle mücadele eden bir devlet için ciddiye alınması gereken bir özel ve hassas bir konudur. Ehliyetsiz ve liyakatsiz bir seçilmişin, seçilmiş olması demokrasiye uygun olsa da, kamu vicdanına ve devlet lehine fayda sağlayabilir mi?!!!

Bürokratik ve mevzuatsal çatışmalardan doğan ikilikler, “federasyon” çağrışımı yapmaktadır. Bu devletin bölünmez bütünlüğünün aleyhine bariz bir durumdur. “Federal Yapı” belki de çok iyidir ama bunu belirleyecek olan CIA, MOSSAD, MI6 gibi dış istihbarat servislerinin güdümünde olan örgütler değildir. Halkın tam katılımıyla yapılacak bir referandumla en az %75’inin onay vermesi gerekir…

Vatandaşın yerel ve ulusal basından takip ettiği belediye haberleri nedeniyle devlete olan güveninin sarsılması da göz ardı edilemez… 

Bu gibi durumlar artık belediyelerin kurumsal varlığını tartışmaya açmıştır. Kayyum atanmasın; direkt belediyeler kapatılsın.

Belediyelerin Kapatılmasının Dört Gerekçesi: 

1-) Kamuda israfı, niteliksiz işçi alımlarını, rantı, rüşveti ve yolsuzluğu önemli ölçüde engelleyecektir. 

2-) Yerel yönetimlerindeki çift başlılığın önüne geçecektir.

3-) Doğu ve Güneydoğudaki DEM Partili belediyelerin “anayasal düzene aykırı faaliyetleri” iddialarını kökten kesecek ülkeyi “kayyum” veya terör tartışmalarından kurtaracaktır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşayan halk, Kayyum ile Kandil arasına sıkışmayacaktır. 

4-) Birçok politika ve proje yönetimdeki bütünlük sayesinde, daha köklü ve hızlı yöntemlerle uygulanması mümkün olacaktır. Kayyum Vali - Kayyum Kaymakam yapabiliyorsa bu işi; VALİLİK ve KAYMAKAMLIK kurumları da yapabilir. 

Bu dört açıdan belediyelerin kapatılması isabetli olacaktır. 

Birileri “Devlet belediyeleri kapatma!” mı, dedi?

Bin küsür yıllık devlet geleneği olan bu devlet; dünyanın en eski askeri okullarını kapatmış, Aya Sofya Camii’ni ibadete açmış, Devlet Güvenlik Mahkemelerini kaldırmış, darbe girişimlerini bertaraf etmiş, Cumhurbaşkanını halkına seçtirmiş…

Şimdi bu devlet belediyeleri mi kapatamayacak! 

Neticede, vatandaşların büyük bir kesimi ve belediye çalışanlarının çoğu, belediyelerden (belki de yönetilme şekilden) önemli ölçüde şikayetçidir. Kadro bekleyen belediye işçilerinin durumu netleşecek ve sendikaların ya da birtakım derneklerin doğrudan belediyelere müdahelesi de engellenecektir. 

Türkiye’nin daha istikrarlı bir hale gelmesi için belediyelerin yetkilerinin ve insan kaynağının tümü; duran ve dönen varlıklarıyla birlikte merkezi idareye bağlı yerel kurumlara devredilerek kapatılmaları, hayırlı ve isabetli olacaktır.

Devlet Erkanına çağrımdır! Artık belediyelerin kurumsal varlığını tartışma zamanı gelmiştir. 

Selam, Umut, Sevgi ve Dua İle…

KMA..