Miyom (Myom) Nedir?

Miyom, kadınların özellikle doğurganlık dönemlerinde, rahimdeki düz kaslarda meydana gelen ve selim adı verilen kansersiz iyi huylu tümörlerdir. Myoma uteri veya myom olarak da adlandırılan miyomlar, rahim duvarının kas ve bağ dokusunda oluşan tümörlerdir. Miyomların boyutları, insan gözüyle zor görülebilecek boyutlardan rahmin yapısını bozabilecek büyüklüklere kadar değişebilir. Aynı zamanda rahim miyomları tek olabileceği gibi birden fazla da görülebilir. Miyomun altında yatan neden bilimsel olarak bir kesinliğe kavuşmasa da, hormonal değişimler, genetik, obezite ve ergenliğin erken başlaması miyoma neden olan faktörler arasında yer alır. Bazı durumlarda kişide herhangi bir belirti ortaya çıkarmayan miyom, yaygın olarak adet döneminin uzaması, şiddetli adet kanamaları ve pelvik ağrıyla kendisini gösterir. Ek olarak cinsel ilişki sırasında ağrı ve karın büyümesi de yaşanabilir.

Miyom Neden Olur?

Miyomlar, rahmin kas tabakasındaki anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Ancak bu büyümeler ve tümörler genellikle kansersiz ve iyi huyludur. Rahimde ortaya çıkan bu iyi huylu tümörlere östrojen hormonu, genetik, obezite, ergenliği erken başlaması ve yoğun kırmızı et tüketimi yol açabilir.

Rahimde miyom oluşumuna yol açan faktörler şunlardır:

• Hormonal değişimler

• Genetik faktör

• Yaş

• Obezite

• Ergenliğin erken başlaması

• Yoğun kırmızı et tüketimi

• Hücre dışı matrisler

• Alkol ve kafein kullanımı

Miyom, rahim içinde veya çevresinde gelişebilen pürüzsüz, kanserli olmayan iyi huylu tümörlerdir. Uterusun düz kas duvarından gelişen miyomlar tek olabileceği gibi genellikle kümeler halinde ortaya çıkabilirler. Adet düzensizliği, kanama, karın büyümesi ve cinsel ilişki sırasında ağrılar miyom varlığını işaret edebilir. Miyom tedavisinde miyom embolizasyonu ön plana çıksa da, güncel olarak histerektomi ve miyomektomi de seçenekler arasındadır.

P H O T O 2024 05 10 23 50 48

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Rahimde meydana gelen miyom oluşumunda ortaya çıkan başlıca belirtiler uzun süren şiddetli ve ağrılı adet kanamaları, adet düzensizliği, pelvik ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, bel kasık ağrıları ve karın büyümesidir. Ayrıca kronik vajinal akıntı ve kabızlık da miyom belirtileri arasında yer alır. Çoğu miyom herhangi bir belirtiye neden olmadığı için tesadüfen rutin sağlık kontrollerinde belirlenebilmektedir. Asemptomatik miyom olarak adlandırılan bu miyomların yanı sıra bazı miyomlar farklı belirtilerle kendini belli edebilmektedir.

Miyom belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

• Uzun süren şiddetli ve ağrılı adet kanamaları

• Adet düzensizliği

• Adet kanamasına bağlı kansızlık

• Pelvik ağrı

• Cinsel ilişki sırasında ağrı

• Bel ve kasık ağrıları

• Karın büyümesi

• Sık idrara çıkma

• Kronik vajinal akıntı

• Kabızlık

Miyom belirtileri hormon seviyelerinin düşmesinden dolayı genellikle menopoza girdikten sonra sabitlenir veya kaybolur. Rahim korunarak miyom ameliyatı Miyomlar üreme çağındaki kadınlarda rahim kasından gelişen iyi huylu tümörlerdir. Genç kadınlarda miyom görülme sıklığı %60-70 oranında olabilmektedir. Yani neredeyse her iki kadından bir tanesi hayatı boyunca miyom ile karşılaşır. Bilimsel literatüre baktığımızda hem ülkemizde hem de dünyada kadın rahminin alınmasının en sık sebebi miyomlardır. Bu durumum özellikle çocuğu olamayan genç kadınlarda veya rahmini korumak isteyen kadınlarda çok sayıda psikolojik ve tıbbi soruna neden olmaktadır. Bu grup kadınlarda sadece miyomların alınması uterus dediğimiz kadın rahminin korunması çok önemlidir. Öncelikle bu hastalar çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Tedavi planı öncesinde bu kadınların dikkatli bir şekilde muayene edilmesi, miyomların sayısı, büyüklüğü ve yerleşim yerleri ultrason veya MR gibi tetkiklerle belirlenmeli ve tedavi planı buna göre oluşturulmalıdır. Miyomların büyüklüğü, sayısı ve yerleşim yerlerine göre neden olduğu şikayetler ameliyat kararının alınmasında önemlidir. Miyomların yaptığı şikayetlere bakarsak yoğun vajinal kanama, ağrı, düşük, tekrarlayan gebelik kaybı, çocuk sahibi olmada güçlük, kabızlık, sık idrara çıkma vb. şikayetlere neden olabilirler. Miyomların sayı, büyüklük ve yerleşim yerlerinden bağımsız olarak rahim korunarak miyom ameliyatı mümkündür. Şekildeki 20cm’lik dev miyom Rahim Korunarak Kapalı Ameliyat ile çıkarıldı.

Miyom tedavisinde ameliyat yöntemleri;

1. Kapalı (laparoskopik) miyom ameliyatı

2. Vajinal miyom ameliyatı

3. Histeroskopik miyom ameliyatı

4. Açık teknikle miyom ameliyatı

5. Sezaryen sırasında miyom ameliyatı

Genç ve bekar hastanın 110 adet miyom rahimi korunarak başarılı şekilde çıkarıldı. Miyomların boyutu, sayısı ve yerleşim yeri ne olursa olsun, sadece miyomun çıkartılması mümkündür. Miyom tedavisi için rahimin alınması gerekli DEĞİLDİR. Rahim Koruyucu çoklu miyom ameliyatı İstanbul Miyomlar genellikle çok sayıda olma eğilimindedir. Rahimin değişik yerlerinde farklı boyutlarda olabilirler. Halk arasında PATATES ÇUVALI RAHİM GÖRÜNTÜSÜ çoklu miyomlara bağlı oluşur. Miyom sayısı ve büyüklüğünden bağımsız olarak rahim ve doğurganlık korunarak çoklu miyom ameliyatları yapılabilir. Bu ameliyatlar tecrübe gerektiren cerrahi operasyonlardır Genç, bekar ve çocuk sahibi olmayan, gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen, rahmini korumak isteyen bir kadınsanız ve çok sayıda miyomunuz varsa bu nedenle size ameliyat önerildi ise ne yapmalısınız? hastanın RAHİMİ’Nİ KORUYARAK  tam 184 adet miyom çıkarmıştır.

Photo 2024 05 10 23 50 48 (1)

KESİ İZİ, DİKİŞ İZİ OLMADAN MİYOM AMELİYATI

Uygun hastalarda miyom ameliyatı estetik bir şekilde yapılabilir. Vücutta hiçbir kesik olmadan, dikiş izi olmadan miyomlar vajinal yoldan ameliyat edilebilir. Ameliyat öncesi yapılan muayene ve ultrason ile miyomların büyüklüğü, sayısı ve yerleşim yeri belirlenir. Bu şekilde uygun olan hastalarda miyomlar vücuda kesi ve dikiş izi olmadan izsiz miyom ameliyatı vajinal yoldan yapılabilir. Vajinal yolla yapılan ameliyatlar en güvenli ameliyatlardır. Hasta daha kısa sürede taburcu olur. Ayrıca kısa sürede gündelik yaşam ve iş yaşamına dönüş olur.

Doç.Dr. Hanifi ŞAHİN

Kadın Doğum Uzmanı Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzman