Bartholin kisti vajina girişinde saat kadranına göre 4-8 hizasında bulunan bir çift bezdir. Bartholin kisti normalde elle muayene ile hissedilmez. Bartolin bezi bir salgı bezi olup,özellikle cinsel ilişki sırasında vajinanın ıslanmasına ve kayganlaşmasına yardımcı olur. Bartholin bezi üreme çağındaki kadınların yaklaşık %2 sini etkilemektedir. Özellikle 20-30 yaş arasındaki kadınlarda görülür.

Bartholin bezi kanalları tıkanınca içindeki sıvı birikerek kist halini alır. Bartolin kisti dediğimiz bu yapı kadın dış genital bölgesinde(vulva) en sık görülen şişkinlik nedenidir. Sıklıkla vajina girişinde elle hissedilen şişlik şeklinde karşımıza çıkar.  Ağrı olmayınca bazen kişi tarafından farkedilmeyebilir. Sıklıkla jinekolojik muayene sırasında anlaşılır. Bartolin bezi dış genital bölgede ağrı, yanma ve ele gelen şişlik yapabilir.

Bartholin Apsesi Nedir?

Bartolin bezi kanallarının ağızının tıkanması sonucu oluşan kistler zamanla apseye dönüşebilir.

Apse neden olan çoğunlukla polimikrobiyal enfeksiyonlar dediğimiz çoklu enfeksiyonlardır.

Bartholin apsesi bir kadın doğum acil durumudur.

Bartolin apsesi Şiddetli ağrı, yürüme güçlüğü, ele gelen kitle ve ateş ile karşımıza çıkmaktadır.

Bartholin Kisti Tedavisi ve Bartholin apse tedavisi

Bartolin apseleri için gümüş nitrat, marsipiyelizasyon, alkol skleroterapi, total eksizyon, drenaj, Word kateteri uygulanması gibi birçok tedavi metodu bulunmaktadır. Tedavi lokal, sedasyon veya genel anestezi altında yapılabilir.

Bartholin Kisti tekrarlayabilir mi?

Bartolin kisti tedavi sonrası tekrarlayabilir. Yapılan çalışmalarda %4-15 oranında tekrarlayabileceği bildirilmiştir. Özellikle gümüş nitrat tedavisi ve Drenaj sonrası nüks ihtimali yüksek bulunmuştur.

BARTHOLİN KİSTİ İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1-Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi?

Bartholin kisti özellikle ağrıya neden olmadığında zamanla geçebilir

2-Bartholin kisti hangi yaş grubunda sık görülür?

Bartholin kisti daha çok 20-30 yaş arasındaki genç kadınlarda sık görülür. Bartolin kisti 20 yaş altı ve 40 yaş üstü nadir görülür.

3- Bartholin kisti tekrarlar mı?

Yapılan çalışmalarda %4-15 arasında nüks bildirilmiştir.

4- Bartholin kisti neden oluşur?

Bartholin kanal ağızlarının tıkanması sonucu oluşan salgı birikimi kistlere neden olur.Bartolin kisti enfekte olursa apseye dönüşebilir

5-Bartholin kisti ameliyatından sonra nelere dikkat edilmelidir.

Bartolin kisti tedavisi sonrası 4 hafta cinsel ilişki olmamalıdır. Günlük yaşama ve işe dönüş 2-3 gün sonra mümkündür. Deniz,havuz ve sportif aktivitelere 2-3 hafta ara verilmelidir.

6-Bartholin Kisti tedavisi oldum fakat tekrarladı ne yapmalıyım?

Özellikle nüks vakalarında cerrahi yöntem ve tecrübe çok önemlidir. Doç.Dr.Hanifi Şahine ulaşabilirsiniz

7-Bartholin kisti gebelerde oluşabilir mi?

Nadirde olsa bartolin kisti gebelerde görülebilir

8-Küçük çocuklarda bartholin kisti görülebilir mi?

Çok düşük oranda bartolin kisti 18 yaş altında görülebilir.

9-Bartholin kisti kansere dönüşebilir mi?

Bartholin kisti kansere dönüşmez. Fakat 40 yaş üstünde vajen girişindeki şişlikler kanser açısından dikkatli değerlendirilmelidir.

10-Bartholin kistim alındı vajinal kuruluk olur mu? Cinsel ağrı olur mu?

Bartolin kisti ilişki sırasında salgı üreterek vajina ıslaklığına katkı sunar. Çoğunlukla bartolin kisti tek taraflıdır. Bir taraf bartolin bezinin alınması cinsel kuruluk ve ağrıya neden olmaz.Çift katarflı bartholin kisti var ve bartholin bezleri alındığında cinsel ilişki esnasında  kuruluk ve ağrı oluşabilir.

Fakat bu da düşük bir orandadır.Vajinal salgının bir çok komponenti vardır.Girişte bartholin dışında pek çok bez vardır, yine rahim ve üst genital bölgeden gelen salgılar vajinal ıslaklığı sağlar.

Doç. Dr. Hanifi ŞAHİN

www.hanifisahin.com.tr