Azerbaycan'ın Ulusal Demiryolu operatörü Azerbaycan Demiryolları, koronavirüs pandemisinin Türkiye ile Orta Asya arasındaki trans-lojistik hizmetleri üzerindeki etkisini en aza indirme çabaları kapsamında Pazartesi günü yeni destekleyici gemisini işletmeye başladı.
 
Balkan adlı destekleyici gemi, Bakü Limanı olarak da bilinen Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı'nı Türkmenistan'ın Uluslararası Türkmenbaşı limanına bağlar. Bağlantı, Azerbaycan ve Türkmenistan hükümetleri arasında imzalanan bir işbirliği anlaşması ile kurulmuştur.
 
120 yirmi metrelik eşdeğer birim (TEU) konteyner gemisinin Azerbaycan Demiryolları'nın bir iştiraki olan ADY Container tarafından işletileceği ve Türkiye'den gelen malları taşıyacağı bildiriliyor. Destekleyici gemiler, küçük limanlardan konteynerleri almak ve ana yolculukları için daha büyük gemilere teslim etmek için kullanılan orta büyüklükteki yük gemileridir.
 
"Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Afganistan üzerinden kargo taşımacılığı için tasarlanan Balkan gemisi haftada bir kez çalışıyor. Kargo hacmi artarsa, gemi haftada iki kez kullanılacak” dedi.
 
Balkan yolculuğunun ilk etabı kapsamında Türkiye'den kamyonlarla sağlanan kargo konteynırlara dönüştürüldü ve 13 Nisan'da gemiye yüklendi. Geminin Türkmenbaşı limanına 20, 40 ve 45 fit yük konteynerleri de dahil olmak üzere toplam 62 konteyner teslim etmesi bekleniyor.
 
Bir sonraki aşamada, İstanbul'dan ve Akdeniz kıyısındaki Mersin limanından gelen trenler, Balkan ve diğer gemilere yüklenen ve daha sonra Orta Asya'ya taşınan Bakü limanına getirilecek.
 
Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki omurga demiryolu bağlantısı olarak hizmet vermektedir. Ekim 2017'de hizmete giren 846 kilometre uzunluğundaki (526 mil) demiryolu, Kuzeydoğu Türk kenti Kars'ta nihai varış noktasına gitmeden önce bakü'den Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e uzanıyor.
 
Türk demiryolu şebekesine katılarak üç ev sahibi ülkeyi birbirine bağlamanın yanı sıra, demiryolu Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'daki 60 ülkeye kargo teslimatını kolaylaştırıyor. Orta Asya ülkeleri, deniz taşımacılığının iki katı ve hava teslimatlarının yarısı kadar hızlı olan kargoyu sadece 15 günde Avrasya'nın bir ucundan diğerine taşımasına izin verdiği için BTK aracılığıyla Avrupa pazarlarına daha kısa, daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde ulaşmaktadır.
 
Ekim 2019 itibariyle BTK 275.000 ton mal taşıdı. Rakamlar 2020'de 3-5 milyon tona, 2022'de beklenen 6-8 milyon tona ve demiryolunun tam olarak çalıştığı 17 milyon tona ulaşacak. 2019'in ilk dokuz ayında, Çin'den alınan 24,305 birimleri de dahil olmak üzere Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı aracılığıyla Avrupa ile Çin arasında bazı 2,160 konteynerleri taşındı.
 
Türkiye Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkmenistan, Kazakistan ve Özbekistan'dan Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye kargo sevkiyatı 2018 yılında 144.800 tona ulaştı. Balkan besleyici gemisinin Bakü limanından mal taşıdığı Türkmenistan, aynı yıl Türkiye'ye 97.200 ton mal gönderdi.
 
Bununla birlikte, 2020'in başlarında koronavirüs pandemisinin yayılmasıyla tetiklenen küresel ticaret krizi, bölgedeki lojistik operasyonlarını olumsuz yönde etkiledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kıtalararası ticareti canlandırmak için BTK'NIN Orta Asya'ya uzatılmasını önerdi.
 
“Kargo taşımacılığında kullanılan Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki demiryolu hattını Orta Asya'ya uzatabiliriz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu üzerinden mevcut kargoya ek olarak günde 3,500 ton kargo taşımak için çalışıyoruz "dedi. President.az." kapalı kara yolları nedeniyle Azerbaycan ve Kazakistan, Türk nakliyeciler için önemli bir geçiş yolu haline geldi “"
 
Bu arada, ADY konteyner Direktörü Natig Jafarov, yeni besleyici gemi hizmetinin covid-19'in kargo sektörü üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmeyi amaçlamasına rağmen, Azerbaycan'ın, koronavirüs sonrası dönemde bile, Türkiye ile Orta Asya arasında kargo taşımacılığını kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Dr. Yasin KALAFATOĞLU

Ekonomist

4a616a6c-04de-44d3-b4cd-51483e8dd0b3