4 Kasım 2023 tarihli 32359 sayılı Resmi Gazete’de Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğine geçiş hükümlerini içeren “Geçici Madde 1” eklenmiştir.

23 Ağustos 2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile mesafeli sözleşme hacminin büyümesi neticesinde oluşan yeni satış ve pazarlama tekniklerine karşı daha etkin bir tüketici koruma sisteminin oluşturulması amacıyla kapsayıcı ve ayrıntılı düzenlemeler getirilmiştir.

Yapılan değişiklik ve düzenleme ile, tüketici satın aldığı ürüne ilişkin, teslim tarihinden itibaren 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanması halinde, mal ayıplı değilse tüketicinin iade masrafını karşılamakla yükümlü olduğu düzenlenmiştir. Mal ayıplı ise bu durumunda tüketici iadeye ilişkin masraflardan sorumlu tutulmayacaktır. Tüketicinin talep etmesi halinde iade masrafı, kendisine iade edilecek mal veya hizmet bedeli ile teslimat masraflarından mahsup edilecektir.

E-Ticaret sisteminde ürün ayıplı mal olarak değerlendirilmedikçe alışverişten vazgeçme, kargoyu teslim almama durumunda cayma hakkını kullanacak tüketicinin kargo iade ücretini kendisinin ödeyeceğine ilişkin düzenleme 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

Av. Arb. Arzu YAZAN