14 sayılı İletişim Başkanlığı Teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan yurttaşların talep ve şikayetlerini kamu kurum ve kuruluşlarına iletmesini sağlamak amacıyla kurulan CİMER'in usul ve esaslarının Cumhurbaşkanlığı'nca çıkarılacak olan yönetmelikle belirlenemeyeceği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucunda 37 ayrı düzenlenmenin iptaline karar verildi.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın 74. maddesinde dilekçe hakkı ve bilgi edinme hakkı anayasal güvence altına alındığı, Anayasa’nın 104. maddesinde ise Anayasa’nın İkinci Kısım Birinci ve İkinci Bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile Dördüncü Bölüm’ünde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin CBK ile düzenlenemeyeceği belirtildi.

AYM gerekçesinde, ‘dava konusu kuralda yer alan kuruluş amacı gözetildiğinde CİMER’in üstlendiği görev ve yürüttüğü faaliyetlerin Anayasa’nın 74. maddesinde güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kapsamında kaldığını, bu itibarla dilekçe hakkına ve bilgi edinme hakkına ilişkin düzenleme içeren kuralın CBK ile düzenlenemeyecek yasak alana ilişkin olduğunu, bu bağlamda bilgi edinme hakkı ile ilgili yapılan düzenlemelerin kapsamı itibarıyla bazı durumlarda bu hakla bağlantılı olarak yasak alanda kalan diğer temel hak ve özgürlükler yönünden de etki ve sonuç doğurabileceğini’ belirtmiştir.

İlgili iptal kararları, Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girecektir.

Av. Arb. Arzu YAZAN