2024 Avrupa Futbol Şampiyonası, finalde İspanya'nın İngiltere'yi 2-1 mağlup ederek şampiyonluk tacını giymesiyle sonlandı.

Turnuvanın tartışmasız en iyi takımı olan İspanya, oynadığı tüm maçları kazanarak namağlup bir şekilde kupaya uzanırken, futbolun beşiği İngiltere, neredeyse doğru dürüst tek maç bile oynamadan finale kadar gelmesine karşın sonuç alamadı.

İspanya'nın alt yaş takımlarından beri sistemin içinde olan Luis De La Fuente, tartışmasız turnuvanın en iyi antrenörü olurken, başarıya ulaşan yolun da tesadüf olmadığını tüm dünyaya ispatlamış oldu.

Lamine Yamal 16 yaşında başladığı turnuvayı, 17 yaşında kupa kaldırarak tamamladı. Genç ve yetenekli oyuncu İspanyol futbolunun geleceği olacağı çok aşikar. 

Real Madrid'in yıldızı kaptan Carvajal Şampiyonlar Ligi'ni kazandığı sezonun hemen akabinde Avrupa Şampiyonluğu da yaşarak kariyerine altın bir sayfa daha ekledi.

Atletik Bilbao kulübü de turnuvanın kazanan takımlarından biriydi. Çünkü İspanyol milli takımının iskeletini Bilbao'lu oyuncular oluşturdu. Özellikle 22 yaşındaki Williams oynadığı futbolla parmak ısırtırken şimdiden Barcelona'nın transfer listesinin en tepesinde de yer buldu.

Final maçı da diğer maçlarda olduğu gibi İspanya'nın tahakkümü altında geçti. Maça hızlı başlayan İspanya, kapanan, sürekli alan daraltan İngiltere önünde ilk yarıda kilidi açmakta zorlandı. Ancak ikinci yarının başında Lamine Yamal'ın harika asistinde William kapıyı araladı. Bu dakikadan sonra İngiltere reaksiyon veremedi. İspanya yine topa daha çok hakim olan, akıllı oynayan taraftı. İngiltere'nin eleştirilen teknik direktörü Southgathe'nin turnuva boyunca yaptığı en olumlu şey maçın son bölümlerinde doğru kararlar vererek faydalı oyuncuları gerektiği zamanda oyuna almasıydı. Nitekim bu maçta da 70'te Palmer'i oyuna alan Southgate 73'de onun ayağından bulduğu golle maçı dengeledi.

Ancak bu gol de yeterli değildi. İngilizler oyun kurmakta zorlanıyorlardı ve bu defa karşılarında kırılgan bir ekip yoktu. 86'da sahneye çıkan bir başka Bilbao'lu Oyarzabal maçın sonucunu tayin etti ve İspanyollar 2016'dan sonra 2024'te mutlu sona ulaşan takım oldular.

Milli takımımız da turnuvaya çeyrek finalde Hollanda mağlubiyeti ile veda ederken, Almanya'da adeta ev sahibi gibiydi. Ayrıca her katıldığımız turnuvada olduğu gibi Euro 2024'e de renk kattık. Gönül isterdi ki kupayı biz alalım ancak olmadı. Yine de yakalamış olduğumuz bu jenerasyon ilerisi için bizi umutlandırdı. Bundan sonra gözümüzü Kuzey Amerika'da düzenlenecek 2026 FIFA Dünya Kupası'na çevirdik. Oradaki finalde hep birlikte "bir başkadır benim memleketim" şarkısını söylemek dileğiyle...