Takımlarımız Fenerbahçe, Yukatel Adana Demirspor, Beşiktaş Konferans Ligi'nde, Galatasaray ise Şampiyonlar Ligi üçüncü ön eleme turunu hatasız geçerek yarıştıkları kulvarlarda Play Off turuna kalmayı başardılar.

GALATASARAY HATA YAPMADI

15 Ağustos Salı akşamı, Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda maçında deplasmanda Olimpija Ljubljana'yı elemeyi başardı. Galatasaray'ın Play Off'raki rakibi Norveç'in Molde ekibi oldu.

KONFERANS LİGİ'NDE 3 TAKIMLA PLAY OFF

17 Ağustos Perşembe akşamı ise Avrupa Konferans Ligi'ndeki temsilcilerimiz sahaya çıktı.

Beşiktaş, Azerbaycan ekibi Neftçi Bakü'yü Vodafone Park'ta   ağırladı. Deplasmanda 3-1 devirdiği rakibini rakibini bu defa 2-1 mağlup ederek adını play-off turuna yazdırdı. Beşiktaş'ın play-off turunda rakibi savaş ilklimindeki Ukrayna'nın temsilcisi Dinamo Kiev oldu. Beşiktaş, savaş şartları dolayısı ile oldukça sıkınıtılı zamanlar geçiren rakibini geçerek Konferans Ligi'nde gruplara kalacaktır.

ADANA DEMİRSPOR IŞILDIYOR

Adana Demirspor ise deplasmanda Hırvatistan temsilcisi Osijek ile konuk oldu. İlk maçı 5-1 kazanan Mavi Şimşekler rövanş karşılaşmasında rakibine 3-2 mağlup olmasına rağmen play-off turuna yükseldi. Dünya futbolunun efsanesi Patrick Kluivert'in ilk kez teknik direktörlük deneyimi yaşamasına rağmen, heyecanı, hırsı ve teknik bilgisi ile hem ligde hem Avrupa'da Adana Demirspor'a çok şey katacağı aşikar.

Adana Demirspor, play-off turunda Belçika ekibi Genk ile karşı karşıya gelecek. Zor bir eşleşme olsa da Adana Demirspor'un oynadğı futbol ile adını Konferans Ligi gruplarına yazdıracağına inancımız tam.

FENERBAHÇE RAHAT KAZANDI

Son yıllarda ülkenin UEFA puanına en çok katkı veren ekibi Fenerbahçe ise, Sloven temsilcisi Maribor'u Kadıköy'de 3-1 devirdiği maçın rövanşında deplasmanda 3-0 ile geçerek adını Play Off turuna yazdırdı. 

Fenerbahçe'nin bu turdaki rakibi ise Hollanda'nın Twente takımı oldu. Twente eşleşmesi zor gibi görünse de İsmail Kartal ve ekibi bu eşleşmenin de üstesinden gelip gruplara kalacaktır. Hatta şu an Konferans Ligi'nde en yüksek kadro değerine sahip Fenerbahçe bu kupanın da mutlak favorisidir.

Takımlarımızın gösterdiği bu başarılı performansın ardından Türkiye, UEFA sıralamasında 30.100 puan ile 10.sıradaki yerini muhafaza etmeyi başardı. 

Hemen ardımızda 29.500 puan ile Avusturya var. 12.sıradaki İsviçre'nin puanı ise 28.675.

8.sırada 35.900 puanı bulunan Belçika'yı yakalamamız kısa vadede pek mümkün görünmese de, bir üstümüzde bulunan 31.450 puanlı İskoçya'yı bu sezon geçme olasılığımız oldukça yüksek.

Son iki sezonda ciddi atak ile önümüzdeki sezonunda tekrardan Şampiyonlar Ligi'ne iki takım göndermeyi garantiledik. 2023-2024 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan takımın yanı sıra, ligi 2. sırada bitiren ekip; UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele etme hakkı kazanacak.

Türkiye Kupası'nı kazanan takım, UEFA Avrupa Ligi'ne katılma hakkı elde edecek ilk ekip olurken, lig 3.'sü ise, UEFA Avrupa Ligi'nde oynayacak ikinci temsilci olacak. Sezonu 4. sırada tamamlayan takım ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne gidecek.

Türkiye Kupası'nı müzesine götüren kulüp, sezonu ilk 3 sıra içerisinde tamamlarsa, lig 4.'sü ekip UEFA Avrupa Ligi'ne, 5. olan takım ise UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne katılmaya hak kazanacak.

Bu sezon oynanacak maçlarla kazanılacak puanlar ilerleyen yıllarda UEFA sıralamamızdaki yerimizi daha da yukarı çekecektir. Ülkemizdeki kirli futbol ikliminin, masabaşı şampiyon belirleme çabasının bizlere verdiği zararı biraz olsun telafi etmiş olduk. Umarız bundan sonra ülkemizde futbol daha temiz, daha adil şartlar altında oynanır ve ekiplerimiz de bunun karşılığını Avrupa kupalarında fazlasıyla alır. O halde yazımızı Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözleriyle tamamlayalım; 

"Spor yalnız beden kabiliyetinin bir üstünlüğü sayılmaz. İdrak ve ahlâk da bu işe yardım eder. Zekâ ve kavrayışı kısa olan kuvvetliler, zekâ kavrayışı yerinde olan daha az kuvvetlilerle başa çıkamazlar..."