Günümüzde birçok siber saldırı haberleri ile karşılaşmaktayız.

Peki bu saldırılardan korunmak için bireysel olarak alabileceğimiz önlemler nelerdir, Bireysel siber güvenlik önlemleri almak, kişisel bilgilerimizi ve çevrimiçi varlığımızı korumak için önemlidir. Sizler için bazı bireysel siber güvenlik önlemlerini aşağıda paylaştık.

- Gerekmedikçe Halka açık mekanlarda kablosuz bağlantı ile internete bağlanmamalıyız. Gerektiği zamanlarda ise önem arzeden (bankacılık gibi) işlemleri halka açık kablosuz ağlara bağlı iken yapmamalıyız.

- Güçlü Parolalar Kullanmalıyız, Parolalarımızı karmaşık ve güçlü tutup, büyük harfler, küçük harfler, rakamlar ve özel karakterler içeren uzun ve karmaşık parolalar seçmeliyiz. Her farklı hesabımız için farklı parolalar kullanmamız da önemlidir.

- İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanarak ek bir güvenlik katmanı eklemeliyiz. Bu genellikle bir SMS kodu veya bir uygulama aracılığıyla gerçekleştirilir.

- Güvenilir antivirüs ve anti-malware yazılımı kullanarak bilgisayarımızı kötü amaçlı yazılımlardan korumalıyız. Programı düzenli olarak güncelleyip, otomatik güncellemeleri etkinleştirmeliyiz.

- İşletim sistemi ve diğer yazılımlarımızı düzenli olarak güncellemeliyiz. Bu, bilgisayarımızdaki güvenlik açıklarını kapatmamıza yardımcı olur. Kesinlikle Lisanssız yazılım kullanmamalıyız.

- Bilinçli bir şekilde internete göz atmalıyız, Şüpheli bağlantılardan ve e-postalardan kaçınmalıyız, güvenilir web sitelerinden alışveriş yapmalıyız. İnternetten kredi kartı ile alışveriş yaparken sanal kart kullanmalıyız ve alışveriş yaptığımız anlar hariç kredi kartlarımızı internet alışverişlerine kapatmalıyız.

- Önemli dosyalarımızı düzenli olarak yedeklemeliyiz, Veri kaybını önlemek ve fidye yazılımlarına karşı korunmak için yedekleme alışkanlığı edinmeliyiz.

- Ev ağımızı güvenli hale getirmeliyiz. Güçlü bir şifre kullanmalı ve kablosuz ağımızı şifrelemeliyiz, cihazlarımızın varsayılan şifrelerini değiştirmeli ve gereksiz hizmetleri kapatmalıyız. Evimizde bulunan kablosuz ağ şifremizi 3. kişilerle paylaşmamalıyız.

- Sosyal medya platformlarında dikkatli olmalıyız, kişisel bilgilerimizi sınırlamalı ve gizlilik ayarlarımızı düzenli olarak kontrol etmeliyiz.

- Güvenlik konularında bilgilenmeli, eğitimlere katılmalı ve sosyal mühendislik saldırılarına karşı dikkatli olmalıyız.

Bu önerilere uyarak, siber güvenliğimizi artırabilir ve kişisel bilgilerimizi koruyabiliriz, siber saldırılar ile mücadele etmek için güvenlik önlemlerimizi düzenli olarak gözden geçirmeli ve güncellemeliyiz.

Öğretim Görevlisi

Mehmet Emin TERZİOĞLU