AboneHaber Özel

Milli Mücadele'nin Kadın Kahramanı Üsteğmen Kara Fatma vefatının 69. yıl dönümünde unutulmadı

Milli Mücadele'nin cesur kadın kahramanlarından "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher Erden, vefatının 69. yıl dönümünde saygı ve minnetle anıldı.

Abone Ol

Resmi kayıtlarda ismi "Mahi" olarak geçen Fatma Hanım, 1919'da Mustafa Kemal Atatürk ile Sivas Kongresi öncesinde görüşerek savaşa katılma arzusunu dile getirdi. Atatürk'ün izniyle Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi'nde mücadele veren Kara Fatma, cesareti ve liderlik vasıfları nedeniyle bu lakabı aldı ve gururla taşıdı.

Milli Mücadelenin Kahraman Kadınlarını Anma Anılarını Araştırma ve Yaşatma Derneği Başkanı İlknur Bektaş, Kara Fatma'nın hem cephede hem de hayat mücadelesinde gösterdiği kahramanlıkları anma törenindeki katılımcılara anlattı. Bektaş, Türk kadınlarının Kurtuluş Savaşı'nda hem cephede hem de cephe gerisinde büyük fedakarlıklarla görev aldığını belirtti ve Kara Fatma'nın örnek bir kadın, anne ve komutan olduğunu vurguladı.

Kara Fatma'nın, Sivas Kongresi'nde Atatürk'le görüşebilmek için büyük mücadele verdiğini belirten Bektaş, "Mustafa Kemal, 'Silahtan korkmaz mısın?' diye sorduğunda, Fatma Hanım'ın cesareti Atatürk'ü çok etkiledi ve 'Kara Fatma' lakabını verdi. O günden sonra bu ismi gururla taşıdı" dedi.

Bektaş, Kara Fatma'nın hayat mücadelesine de değinerek, savaş sonrası fakirlik ve yalnızlık içinde yaşamını sürdürdüğünü anlattı. "Bir kahramanlığı da tek başına kaldığı hayat mücadelesinde gösterdi. Kimsesi kalmamıştı ama İstanbul'da onu tanıyan herkes saygı gösterdi" dedi.

Kara Fatma'nın komşularıyla yaşadığı bir anıyı paylaşan Bektaş, onun çocuklar için duyduğu derin sevgiyi ve fedakarlığı vurguladı. "Kapısının önünde bir çocuğun dövüldüğünü görünce müdahale eder ve 'O sadece senin çocuğun değil, biz senin çocuğun yaşasın diye kendi çocuklarımızdan vazgeçtik' der" dedi.

Fatma Seher Erden, vefatından önce Darülaceze Hastanesi'nde tedavi görmüştür, ancak kalp rahatsızlığı nedeniyle 21 Haziran'da hastaneye yatırıldı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen 11 gün sonra 67 yaşında hayatını kaybetmiştir. Cenazesi askeri kortejle ve büyük bir halk katılımıyla Kulaksız Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Kara Fatma, 2 Temmuz 1955'te vefat etmiş olup, Kasımpaşa'daki Kulaksız Mezarlığı'nda düzenlenen törende vefatının 69. yıl dönümünde de unutulmadı. Anma programına Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy, CHP Beyoğlu Belediye Meclis Grup Başkanvekili ve Meclis Üyesi Erdoğan Horlu, Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Halis Yeşilbaş, Beyoğlu Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Melis Kaplangı, Beyoğlu Kulüpler Birliği Başkanı Bayram Gölcük, AK Parti Beyoğlu ilçe başkanı Abdullah Enes Özkan, Cumhuriyet Halk Partisi Beyoğlu ilçe başkan yardımcısı Volkan Yenel, Türk Kızılay Beyoğlu Şube Başkanı Zafer Tahmaz, bölge mahalle muhtarları, stk temsilcileri ve vatandaşlar katılım sağladı. Protokol ve selamlama konuşmalarının ortak noktasında, Türk kadınının cesareti ve fedakarlığı vardı.

Son olarak İlknur Bektaş, Kara Fatma ve diğer Milli Mücadele kahramanı kadınları anmak ve tanıtmak amacıyla bir film projesinde sona gelindiğini ve çekimlerin gelecek ay başlayacağını duyurdu.

Abone Haber Özel: Sedat Kurt

{ "vars": { "account": "G-BVBXRHTL2Y" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }