TÜGİAD, Türkiye-Hindistan İş Zirvesi’nde 'iyi niyet anlaşması' imzalandı TÜGİAD, Türkiye-Hindistan İş Zirvesi’nde 'iyi niyet anlaşması' imzalandı

AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, "Yusufeli Barajı, ülke ekonomisine yıllık 6 milyar liralık katkı sağlayacak. Son denemelerden sonra Yusufeli, ülkelerinin katkılarına devam edecek" dedi.

Yusufeli ilçesi Çoruh Nehri üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövdeyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile hidroelektrik santrali (HES) inşası. 22 Kasım 2022'de su örneği başlayan baraj, Yusufeli ilçe merkezi ile Yeniköy, Tekkale, Irmakyanı, Çeltikdüzü, Çevreli, İşhan ve Meşecik köylerini sular altında bıraktı. Baraj inşaatı sürecinde Yusufeli halkı, sularda kalan köylerinden, yeni inşa edilen yerleşim yerlerine taşınmıştır. Baraj havzasında su miktarı 707,15 metreye, depolanan su miktarı ise 1 milyar 938 milyon metreküpe ulaştı. Kurulu gücü 558 megavat, yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacak Yusufeli Barajı'nda, kısa sürede tam kapasite enerji üretim aşamasına geçilecek. Dürbünlerinin incelendiği, kapsamlı testler ve son denemelerin sürdüğü Yusufeli Barajı'nın, üreteceği enerji ile Türkiye ekonomisine yıllık 6 milyar liralık katma değer sağlanması öngörülüyor.

'BARAJ, 2,5 MİLYONLUK ŞEHRİ AYDINLATACAK'

Barajdaki çalışmalar hakkında detaylı takip eden AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, su seviyesinde 24 Haziran'da 710 metrelik bir hızda gerçekleştiğini belirterek, "Çoruh Nehri'nin bilezikleri, gerdanlıkları diye tabir edilen baraj silsilesinin sonuncusu Yusufeli Barajı'nda 1 milyarı aşkın kilovatsaat elektrik üretilir. Elektrik üretilir. Üretim barajında ​​3. bölümde denemeler yapılıyor. Şu seviye 24 Haziran'da 710 metrede çıkacak. En yüksek kot seviyesi biraz beklenecek, barajın durumu incelenecek" dedi.

Son denemelerin sürdüğünü aktaran Çelik, "710 kotunda barajın kabulüyle ilgili süreç başlıyor. Elektrik üretimi bu aşamalarda devam ediyor, ciddi anlamda enerji üretiliyor. Neredeyse 2 milyar kilovatsaate yakın enerji üretilecek. Ülke ekonomisine yıllık 6 milyar liralık bir katkı sağlıyoruz. Bir başka ifadeyle Yusufeli ilçemizde Yusufeli Barajı 2,5 milyon kişilik bir şehri aydınlatacak. Böylesine muazzam bir eseri çok şükür kazandırdık. Artık son denemelerden sonra da Yusufeli Barajı, ülkelerine katkılarına devam edecek" diye konuştu. (DHA)

Editör: Özer Yıldız