Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Yarının Köyleriprojesi eğitim faaliyetleriyle kırsal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor. Bu kapsamda yaz dönemi boyunca Adana’nın Kürkçüler ve İzmir’in Ulamış köylerinde bulunan Yarının Köyleri Dijital Merkezlerinde düzenlenen eğitimlerde 300’ü aşkın katılımcı eğitim aldı.

DİJİTAL MERKEZLERLE FIRSAT EŞİTLİĞİ SEFERBERLİĞİ

Sarıçam Belediyesi’nin yerel ortaklığında kurulan Adana-Kürkçüler’deki ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel ortaklığında kurulan İzmir-Ulamış’taki merkezlerde köylerdeki üreticiler, akıllı tarım uygulamaları, katma değerli ürün geliştirme ve e-ticaret konusunda bilgi ve deneyim kazanırken çocuklar ve gençler de teknoloji alanında beceriler ediniyor.

Yaz aylarında devam eden eğitimlerde üretici kadınlara yönelik ürün geliştirme atölyeleri, fotoğrafçılık, tasarım ve markalaşma eğitimleri gerçekleştirildi. Çocuklar ve gençler için de 3 boyutlu yazıcı kullanımı, robotik ve kodlama eğitimleri düzenlendi.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda tören düzenlendi

ANADOLU’NUN YÖRESEL ÜRÜNLERİ MARKALAŞACAK

Yarının Köyleri projesi, teknolojinin gücüyle köylerde yerel üretimi güçlendirmeyi, istihdamı artırmayı, sürdürülebilir ve teknolojiye dayalı üretim kültürünü oluşturmayı ve kültürel değerleri koruyarak kırsal kalkınmaya katkıda bulunmayı hedefliyor. Proje kapsamında açılan dijital merkezlerde, Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor ve böylelikle bu ürünlerin doğrudan tüketici ile buluşmasına fırsat yaratılıyor.

TÜRKİYE’DEN KÜRESEL PAZARLARA AÇILACAKLAR

Seçilen her köyde, yerel paydaşların iş birliğiyle, ulusal ve küresel pazarlarda yüksek satış potansiyeline sahip, bölgeye özgü ürünlerden bir liste oluşturuluyor. Dijital sistemlerin kullanıldığı ‘akıllı tarım’ uygulamaları teşvik edilerek hem maliyetlerden tasarruf hem de doğal kaynakların akılcı kullanımı sağlanıyor. Pazara erişimlerini desteklemek üzere yöre halkına, kooperatiflere ve üretici birliklerine uygulamalı ürün geliştirme, çeşitlendirme, sertifikasyon, markalaşma, paketleme ve e-ticaret konularında eğitimler veriliyor. Trendyol, merkezden çıkan ürünleri sadece Türkiye’ye değil, Azerbaycan’dan Almanya’ya, Dubai’den Çek Cumhuriyeti’ne faaliyet gösterdiği tüm pazarlara da ulaştırmayı hedefliyor.

10 KÖYDE DİJİTAL MERKEZLER KURULACAK

2028 yılı sonuna kadar Yarının Köyleri projesi kapsamında toplam 10 köyde Dijital Merkezler kurulacak. Adana ve İzmir’den sonra Sakarya, Diyarbakır ve 2023 depreminden sonra projeye eklenen Hatay’da belirlenen köylerde merkezler açılması için çalışmalar sürüyor. Proje kapsamında toplamda 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması planlanıyor.

Kaynak: dha