Yargıtay’dan Yurtdışında Çalışanlar için Emsal Karar

Ülkeler arası ticari ve ekonomik etkileşimlerin artmasıyla, yabancılık unsur taşıyan sözleşmelerin önemi büyük ölçüde artmıştır.

Abone Ol

Türkiye’den de yurtdışına işçi gönderimi bir hayli yüksek olduğundan, bireysel iş sözleşmelerinde tarafların eşit kılınması ve işçi tarafının zayıf olmaması oldukça dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Yabancılık içeren bireysel iş sözleşmeleri özelinde; yabancılık unsuru işçinin işini mutad olarak yabancı bir ülkede yapıyor olması, işverenin işletme merkezinin yabancı bir ülkede olması veya iş ilişkisinin yabancı bir ülke ile sıkı irtibatlı olması gibi çeşitlilik gösterebilmektedir.

Ülkemizde de, yabancılık içeren bireysel iş sözleşmelerinde doğan uyuşmazlıklarda hangi ülke hukukunun uygulanması gerektiği hususunda, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 27. maddesinde düzenlenmiştir.

Uygulamada ise Yargıtay, 2020 tarihinden önce önüne gelen uyuşmazlıklarda, iş hukukunun emredici niteliğini dikkate alarak, taraflarca seçilen hukukun, işçinin Türk hukukundaki haklarını kısıtlaması söz konusu olduğunda MÖHUK m. 27/4 uyarınca Türk hukukunun uygulanması gerektiği yönünde görüş bildiren kararlar vermiştir.

Daha sonra Yargıtay bu görüşünü değiştirmiş ve MÖHUK m. 27/1 uyarınca seçilen hukukun geçerli olduğunu ve işçinin mutad işyeri hukukunun emredici hükümleri saklı kalmak koşuluyla bu tercihe saygı duymak gerektiğini belirtmiştir.
Yargıtay’ın bu görüş değişikliğine direnilmesi sonucunda konu Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşınmış; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ‘da 10/05/2023 tarihli oy çokluğu ile verdiği kararda, MÖHUK m. 27/1 uyarınca seçilen hukukun geçerli olduğunu ve işçinin mutad işyeri hukukunun emredici hükümleri saklı kalmak koşuluyla bu tercihe saygı duymak gerektiğini, taraflarca bir hukuk seçimi yapılmış ise, MÖHUK m. 27/4'te belirtilen akitle daha sıkı ilişkili hukuk araştırması yapılmayacağına karar vermiştir.
Sonuç itibariyle, 10.05.2023 tarihli Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun içtihadı ile, yurt dışında faaliyet gösteren Türk şirketinde çalışan Türk vatandaşı işçileri, işçilik alacaklarının çalıştıkları yabancı ülke yasalarına göre tahsil edebilecektir.

Av. Arb. Arzu YAZAN
 

{ "vars": { "account": "G-BVBXRHTL2Y" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }