Medical Park Bahçelievler Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gizem Zengin Ersoy, çocuklarda en fazla görülen kanser türlerinden biri olan lösemi (kan kanseri) hakkında açıklamalarda bulundu. Lösemi hastalığını tanımını yapan Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Lösemi, kan ve kemik iliğini gösteren bir kanser türüdür. Enfeksiyonla mücadeleden sorumlu olan beyaz kan hücrelerinin hızlı ve kontrolsüz çoğalması ile oluşur. Bu kontrolsüz çoğalan, sağlıklı kanın bulunduğu yerin bulunduğu yerde savaşma, kanama kontrolü ve dokulara oksijen taşıma imkanı bozar" diye konuştu.
“GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER NEDEN OLABİLİR”
Löseminin nedenlerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Löseminin kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak genetik ve zenginliklerin birleşiminden kaynaklandığı anlaşılamamıştır. "dedi.
"SİGARA İÇME RİSK FAKTÖRLERİ ARASINDADIR"
Kayıpları artıran risk özelliklerine değinen Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Lösemi için risk oranları arasında belirli kimyasallara maruz kalma (benzen gibi), iyonlaştırıcı tedavi, belirli genetik hastalıklar (Down sendromu gibi), sigara içme ve belirli viral durum (insan T hücreli lösemi merkezi gibi) yer alır” şeklinde konuştu.
"YORGUNLUK VE HALSİZLİK GÖRÜLEBİLİR”
Lösemi belirtileri hakkında da bilgilendirmede bulunan Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Löseminin yaygın dağılımı arasında yorgunluk, halsizlik, sık baygınlık geçirme, ateş, kolay morarma veya kanama, kilo kaybı, şişmiş lenf düğümleri ve kemik kaybı yer alır” dedi.
“HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİR”
Kayıpların ve sık sık yaşanan yaş aralıkları konusunda ise Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, şu bilgileri paylaştı: “Lösemi her yaşta ortaya çıkabilir, ancak belirli türlerin belirli yaş gruplarında daha sık görülür. Akut lenfoblastik lösemi (ALL) çocuklarda daha sık görülürken, kronik lenfositik lösemi (KLL) yaşlılarda daha sık görülür. Löseminin görülme oranının türe ve bölgeye göre büyüklüğü. Genel oranlar değişebilse de, değişimler ve herhangi bir artış potansiyelinin nedenlerini anlamaya yönelik araştırmalar devam etmektedir."
“KAN TESTLERİ İLE TEŞHİS EDİLEBİLİR"
Löseminin tanı yöntemlerini gösteren Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Löseminin kanıtlandığı kan testleri, kemik iliği bakterileri ve görüntüleme çalışmaları ile konur. Bu testlerde kaybın tipini, riskin dağılımını ve en iyi tedavinin belirlenmesine yardımcı olur" kullanıldı.
"RİSK FAKTÖRLERİNE MARUZ KALMAKTAN KAÇINARAK RİSKİNİZİ AZALTABİLİRSİNİZ"
Lösemiden korunmak için neler yapılabileceğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Kayıpların önlenmesinin garantili bir yolu olmasa da sigara tüketilmediğinde, zararlı kimyasallara maruz kalmak ve aşırı radyasyon gibi bilinen riske maruz kalmaktan kaçınarak riskinizi azaltabilirsiniz. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve stres yönetimini içeren sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürerek genel sağlığı destekleyebilir" dedi.
"DENGELİ BESLENMEK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLAR"
Lösemi ve beslenme arasındaki ilişkiyi dikkate alarak Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, şunları söyledi: “Beslenme, vücudun lösemi gibi yaygınlaşmasına karşı savaşmasına yardımcı olan zayıflama sisteminin işlevselliği de dahil olmak üzere genel sağlıkta çalışmaya bir rol oynar. Meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız proteinler açısından zengin dengeli bir beslenme, performansın fonksiyonunun ve genel sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Ancak kayıpların önlendiği kanıtlanmış bir diyet veya tedavi yaklaşımı yoktur."
“HASTANIN DURUMUNA GÖRE KEMOTERAPİ İÇERİKLİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ UYGULANIR"
Lösemide tedavi yollarından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Ersoy, “Lösemi tedavisi; Löseminin tipine, çevreye ve bireysel hasta haklarına bağlıdır. Yaygın tedaviler arasında tedavi, radyoterapi, hedefe yönelik tedaviye yönelik, immünoterapi ve kemik iliği veya kök hücre nakli yer alır. Tedavi planları, onun özel hayatına göre uyarlanır ve bu yöntemlerin bir kapsamını içerir. Kayıplarla ilgili endişelerinizi veya kopmalarını, kişisel sağlık kayıplarına göre kişiselleştirilmiş bilgi ve rehberlik sağlayabilecek sağlık uzmanınızla görüşmeniz önemlidir" diye konuştu.