Ulaş Meydan Muhârebesi

...... & Ulaş Meydan Muhârebesi & ...... # Sultan II.Mustafa Han'ın Kânûnî'yi Örnek Alarak Macaristan'ı Kurtarmak İçin Çıktığı II.Avusturya Seferinde Kazandığı Zafer # * 27 Ağustos 1696 * * 28 Muharrem 1108 *

Abone Ol

Tarihte bugün; At sırtında cepheye giden Osmanlının son sultanı olan II.Mustafa Han'ın Avusturya öncülüğündeki kutsal ittifak devletlerine karşı kazandığı Ulaş Meydan Muharebesinin yıldönümü olup makalemizde bu büyük zaferi anlatmaya çalışacağız inşaallah. 

26 Nisan 1696 günü Edirne’de toplanan Divan-ı Hümayun, sefer hazırlıklarının tamamlandığını Padişaha haber verdi. Kırım Hanı’na ve Orta Macar Kral Tökeli İmre’ye haber salınarak, tiz günde orduya katılmaları emredildi.

Edirne’den İstanbul’a dönen ve hemen II.Avusturya seferi için çalışmaları başlatan Sultan II.Mustafa Han varlıklı vezir ve beylerden bütün masrafları kendilerinden olmak üzere asker hazırlamalarını istedi. Ayrıca tarihte ilk defa 1.500 kadar İstanbul ve Edirne bostancısına sefer emri verildi. 

18 Haziran günü Edirne’den yola çıkan Ordu, önce Filibe, sonra da Sofya’ya ulaştı. Burada gelen bir haberle; “55.000 Avusturya askerinin Petervaradin’de toplandığı” öğrenildi. Bu arada Tökeli İmre ve askerleri orduya katıldılar. Padişah Otağ-ı Hümayun’da onu kabul etti. Çok iltifatlar ederek yanında yer gösterdi ve 3 Ağustos günü Padişah ve Ordu-yu Hümayun Belgrad’a ulaştı.

Ruslar’ın Azak’a saldırması üzerine Selim Giray Kırım’da bırakılmıştı Kaynaklarda, padişahın Belgrad’da yapılan istişareden sonra hırka-i şerif sandığını açtırıp ulemâ ve vüzerâ önünde ağlayarak dua ettiği ve Allah’a, kendisine de Kanûnî Sultan Süleyman’ın Mohaç’ta kazandığı zafere benzer bir başarı ihsan etmesi için yalvardığı belirtilir. Bu durum onun nasıl bir ruh haline sahip olduğunu gösterir; kendisine Kanûnî Sultan Süleyman’ı örnek aldığı, onun gibi bilhassa Avrupa topraklarında başarı kazanmak istediği anlaşılmaktadır.

Av. Mustafa TAŞBAŞI

Araştırmacı Yazar

{ "vars": { "account": "G-BVBXRHTL2Y" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }