GRI (Global Reporting Initiative) standartlarına uygun olarak hazırlanan raporda şirketin finansal başarılarının yanı sıra faaliyetlerine ilişkin bilgileri ve uzun vadeli değer yaratma hedefleri de açıklandı. Ayrıca raporda şirketin 2023 yılına ait Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) performansı ve sürdürülebilirlik alanındaki ilerlemeleri paylaşıldı.

Ekonomiye katkı sağlayacak şekilde çalışmalarını genişlettiğini söyleyen Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, “Türk Telekom olarak geleceği yeni nesil teknolojilerle şekillendirirken aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu yıl, bir adım daha ileri giderek, Grubumuzun Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) performansını entegre raporlama modeli ile tüm paydaşlarımıza sunuyoruz. Bu entegre raporlama, sürdürülebilirlik anlayışımızı; sadece çevresel etkilerle sınırlı tutmayıp, toplumsal faydayı, dijital eşitliği ve ekonomiye katkıyı da içerecek şekilde genişletiyor. ‘Herkesi Değerli Hissettirme’ anlayışı ile, Türkiye’nin dijital dönüşümünde liderliğini sürdüren şirketimiz, teknoloji alanındaki birikimini hayatın tüm alanlarına yansıtan çalışmalarıyla sürekli geliştiriyor. Türk Telekom’un finansal ve operasyonel performansını detaylı bir şekilde sunmanın yanı sıra, çevre, sosyal ve yönetişim alanlarındaki ilerlemelerinin de kapsamlı bir şekilde ele alındığı raporda; şirketin, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) ve diğer sürdürülebilirlik endekslerine katkılarına da dikkat çekildi” dedi.

‘BÜTÜNSEL VE ŞEFFAF BİR BİLGİ PAYLAŞIMI YAPTIĞIMIZA İNANIYORUZ’

Vodafone Türkiye, ilk yarıyıl sonuçlarını açıkladı Vodafone Türkiye, ilk yarıyıl sonuçlarını açıkladı

Dijital dönüşüme liderlik etme sorumluluğunu her zaman en ön planda tuttuğunu belirten Aktan, “Bu sorumlulukla geleceği yeni nesil teknolojilerle şekillendirirken, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu yıl, Türk Telekom olarak bir adım daha ileri giderek, Grubumuzun çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performansını entegre raporlama modeli ile tüm paydaşlarımıza sunuyoruz. Entegre Faaliyet Raporumuzun yapısını bu yıl da şirketimizin sürdürülebilirlik stratejisinin temel taşları olan Güven Odağı-Sorumlu İş Yapma, İnsana Değer Odağı, Topluma Katkı Odağı, İklim Değişimi ve Çevre Odağı ve Müşteri Odağı çerçevesinde oluşturduk. Şirketimizin gerçekleştirdiği faaliyetler ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını eşleştirerek, toplumsal, ekonomik ve çevresel açıdan daha adil bir dünya yaratmak adına sağladığımız katkıyı ön plana çıkardık. Bu yıl ilk kez hazırladığımız Entegre Faaliyet Raporumuzun üç önemli özelliği ile önceki faaliyet ve sürdürülebilirlik raporlarımızdan farklılaştığını söyleyebiliriz. Birincisi, Türk Telekom Grubu şirketleri olarak yarattığımız toplam faydayı ilk kez bir değer haritası oluşturarak paydaşlarımıza sunuyoruz. İkincisi, Doğal Sermayemiz başlığı altında ele aldığımız Çevresel Yatırımlar ve Katkı bölümünde; çevresel katkımızı enerji ve emisyon yönetimi, doğal kaynakların sorumlu kullanımı ve yönetimi, döngüsel ekonomi ve atık yönetimi faaliyetleri ve geleceğe ilişkin somut planlarımız yer alıyor. Sosyal katkımızı ise fiberde ve mobilde Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırdığımız yatırımlarla liderlik ettiğimiz dijitalleşme ve dijital kapsayıcılık eksenlerinde yoğunlaştırıyoruz. Bu alanlarda paydaşlarımızla bütünsel ve şeffaf bir bilgi paylaşımı yaptığımıza inanıyoruz. Son olarak, ilk kez Türk Telekom Grubu bazında hazırladığımız tam kapsamlı karbon envanterimizde raporumuzun Doğal Sermayemiz bölümünde yer alıyor. Bir önceki raporlama dönemine kıyasla, 2023 yılında tüm Grup şirketlerimizi dahil ederek karbon envanterimizin kapsamını genişlettik ve 2020 yılını baz alarak geriye dönük son dört yıllık Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarımızı hesapladık. Tüm grup şirketlerimizin de dahil olduğu karbon envanterinin oluşturulmasıyla birlikte, belirlediğimiz Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyon hedeflerimize ek olarak Kapsam 3 emisyonlarını da içerecek hedeflerimizi belirleyerek SBTi hedef doğrulama sürecini başlatmayı amaçlıyoruz. Bu entegre raporlama, sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, çevresel etki, toplumsal fayda, dijital eşitlik ve ekonomiye olan katkılarımızı da dahil ettiğimiz, ilk Entegre Faaliyet Raporu’muz” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE'NİN YARININA DAHA YEŞİL VE DİJİTAL BİR DÜNYA BIRAKMAYA KARARLIYIZ’

Enerji verimliliği alanında gerçekleştirdikleri projelerle, çevresel sorumluluklarını yerine getirirken ekonomik anlamda da önemli kazanımlar sağladıklarını ifade eden Aktan, “2023 yılı itibarıyla enerji verimliliği projelerimiz sayesinde 47 GWh enerji tasarrufu sağladık. Aldığımız IREC sertifikaları ve projelerden elde edilen enerji tasarrufu, toplam Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızın önemli bir kısmını önleyerek, 2023 yılı itibarıyla emisyonlarımızı yüzde 22 oranında azalttı. Yenilenebilir enerji yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. 2023 yılında 100 baz istasyonunda devreye aldığımız güneş enerjisi sistemleriyle, toplamda 0,3 MW’lık bir enerji üretim kapasitesi oluşturarak yenilenebilir enerji sistemlerimizin toplam gücünü 4,3 MW’a çıkardık. Gelecek dönemlerde elektrik tüketiminin yüzde 65’ini karşılayacak kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız ileriye dönük olarak, 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yüzde 45 oranında azaltmak ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak. Bu doğrultuda, çevresel etkilerimizi daha da azaltmak, enerji verimliliği projelerimizi geliştirmek ve yenilenebilir enerji yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Dijital dönüşümün her alanında sürdürülebilirlik ilkesini benimseyerek, topluma ve çevreye duyarlı projeler geliştirmeye, Türkiye'nin yarınına daha yeşil ve dijital bir dünya bırakmaya kararlıyız” diye konuştu.

Kaynak: dha