Bayburt Vakfı ve Bayburt Kültür ve Yardım Derneği tarafından düzenlenen programda konuşan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Dede Korkut'un kabrinin Bayburt'un Masat Köyü'nde, kahramanlardan Bamsı Beyrek'in kabrinin ise Bayburt Kalesi'nin karşısındaki Erenli Köyü'nde olduğunu vurguladı. Pekmezci, Bayburtlular olarak bu durumdan gurur duyduklarını ifade etti. 27 yıldır uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri'nin her geçen gün artan bir azim ve heyecanla gerçekleştirildiğini belirtti. Pekmezci, 2018 yılında Dede Korkut'un Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası'na dahil edilmesiyle Bayburt Belediyesi'ne takdim edilen belgenin, Bayburt'un Dede Korkut'u simgeleyen bir şehir olduğunu gösterdiğini ifade etti. Dede Korkut'un Türk Dünyası'nın ortak atası ve birleştirici unsur olduğunu vurgulayan Pekmezci, bu mirasa sahip çıkmak gerektiğine inandıklarını dile getirdi.

Bayburt Valisi Mustafa Eldivan da konuşmasında Bayburt'un Türk tarihi açısından önemine değindi ve Türk Dünyası Dede Korkut Gençlik Şöleni'nin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Dede Korkut ve Bamsı Beyrek'in canlandırılmasıyla birlikte halk oyunları gösterileri sergilendi. Programda Kenan Çarboğa, Alperen Kekilli, Azerbaycan'lı sanatçı Azerin sahne aldı.

Şölenin merkezinde, Türkiye Yüzyılında Dede Korkut'un İzinde temalı "Özüm Sözüm Dede Korkut" yarışması yer aldı ve dereceye giren 36 öğrenciye ödülleri takdim edildi.

3c79e2bd-2f06-4d0c-bc90-39449be903e6
Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gökçedere Belediye Başkanı Yavuz Bakır, Arpalı Belediye Başkanı Abdurrahman Polattimur, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, Bayburt Vakfı Başkanı İsrafil Kahraman, Bayburt Kültür ve Yardım Derneği Başkanı Hicabi Durmuş, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Murat Okutmuş, İstanbul'daki Bayburt Dernekleri'nin başkanları ve birçok öğrenci etkinliğe katıldı.

Türk dünyasının önemli bir değeri olan Dede Korkut'un anlam ve önemine vurgu yapan Türk Dünyası Dede Korkut Gençlik Şöleni, kültürel bir birlikteliği pekiştirme amacıyla düzenlenen unutulmaz bir etkinlik oldu.

Özel Haber: Sema Kurt

d8c1317f-16ca-4d27-a7bf-a6f678ddda9b

Editör: Haber Merkezi