Tüik verilere göre, Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %37,3 artışla 140 bin 919 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde ise toplam satışlar %5,2 artarak 947 bin 236’ya ulaştı. Aynı dönemde ipotekli konut satışları %87,4 artışla 15 bin 825 oldu ve yatırımcıların kredi faiz oranlarındaki değişim beklentisiyle harekete geçtiğini gösterdi.

“Fiyat Endişesi Alımları Hızlandırdı”

Doğa ve spor tutkunları, Refahiye Dumanlı Tabiat Parkı’ndaki festivalde bir araya geldi Doğa ve spor tutkunları, Refahiye Dumanlı Tabiat Parkı’ndaki festivalde bir araya geldi

Azizoğlu Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Kocabey, konut piyasasındaki bu artışa ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Kocabey, son üç aydır sektördeki hareketliliğin ana sebebinin faiz oranlarının düşeceği beklentisi olduğuna dikkat çekti. “Oturum amaçlı ev almayı planlayan birçok kişi, faiz oranları düşünce mevcut fiyatlardan konut bulamayacakları endişesiyle alımlarını erkene çekti” diyen Kocabey, Eylül ayında başlayan bu hareketliliğin devam ettiğini belirtti.

Kocabey ayrıca, konut kiralarındaki artışın da satın alımlara yönelttiğini vurguladı: “Son bir yılda kiralar %120 oranında arttı. Bu da birçok kişiyi kira ödemek yerine konut satın almaya yönlendiren önemli bir faktör oldu. Fiyatların stabil seyretmesine rağmen kiralardaki artış, ileride konut fiyatlarının da yükseleceği beklentisini artırdı.”

İpotekli Satışlarda Artış

TÜİK verilerine göre, ipotekli satışların Eylül ayında %87,4 oranında artması dikkat çekiyor. Bu durum, faizlerin kısmen düşmesiyle beklemedeki yatırımcıların konut kredisi kullanmaya yöneldiğine işaret ediyor. Kocabey, “Kredi faizlerinde yaşanan küçük düşüşler bile alıcıları harekete geçirdi. Bu durum, yatırımcıların ilerleyen dönemde fiyatların daha da artacağı beklentisini taşıdığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Konut sektöründeki bu hareketliliğin önümüzdeki dönemde de devam etmesi beklenirken, faiz oranlarındaki olası değişiklikler alıcı davranışlarını şekillendirmeye devam edecek.

Abone Haber Özel: Sedat Kurt

Editör: Sedat Kurt