Ekonomi

Kibar Holding CEO’su Kayabaşı: POSCO ASSAN TST’de 2 milyon tonun üzerinde paslanmaz çelik ürettik

Abone Ol

Düzenlenen toplantıda konuşan POSCO ASSAN TST'nin ortaklarından Kibar Holding'in CEO'su Haluk Kayabaşı, ““Tesiste bugüne kadar 2 milyon ton üzerinde yüksek kaliteli paslanmaz çelik ürettik. Bu mamullerle 1 buçuk milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz üretimle 3 milyar dolarlık ithalatın da önüne geçerek Türkiye ekonomisine katkı sağladık. Sağlamaya da devam ediyoruz” dedi.

Asyalı üreticilerin Avrupa Birliği'ne ve ABD'ye satamadığı paslanmaz çeliğin açık pazarı haline gelen Türkiye'de 2013'ten bu yana haddelenmiş soğuk paslanmaz çelik üreten POSCO ASSAN TST, 2011'de 350 milyon dolar yatırımla kurulan tesisinde üretim gerçekleştiriyor. Paslanmaz çelik üreticisi POSCO ASSAN TST tarafından 2013’ten bu yana sürdürdüğü dünya standartlarındaki soğuk paslanmaz çelik üretiminin devam etmesi için sektörün değerlendirildiği bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantı dün Asım Kibar Organize Sanayi’de gerçekleşti. Şirket, gerçekleştirdiği 3 milyar dolarlık ithalatı ikame ederek Türkiye ekonomisine büyük katkıda bulunduğunu duyurdu.

“ŞİRKETİMİZ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK PASLANMAZ ÇELİK ÜRETİCİSİ KONUMUNDADIR”

Şirketin Türkiye’de demir çelik sektörünün gelişmesi için faaliyete geçtiği dönemde üretim bulunmayan bir ürünü üretmek amacıyla kurulduğunu söyleyen POSCO ASSAN TST'nin ortaklarından Kibar Holding'in CEO'su Haluk Kayabaşı, “Şirketimiz Türkiye'nin en büyük paslanmaz çelik üreticisi konumundadır. 2011’de Koreli ortaklarımızla kurduğumuz şirketimiz Temmuz 2013’ten bu yana üretimi yapmaya ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Tesiste bugün ham madde olarak kullanılan sıcak haddelenmiş yassı çelik asitleme, tavlama, ardından soğuk haddeleme, tekrar asitleme, mat tavlama, parlak tavlama, skinpass, tension levelling, coil grinding, polishing, dilme gibi çok ayrı süreçlere tabi tutularak mamül haline getiriliyor. Biz burada gerçekten üretim yapıyoruz. 169 bin metrekare alana yayılan tesisimizde soğuk rulo ve dilinmiş rulo 300s, 400s ürün gruplarında üretim gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 0-20 milimetre ile 5 milimetre kalınlık ve 1600 milimetre genişliğe kadar her kalitede soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“BUGÜNE KADAR 2 MİLYON TON ÜZERİNDE YÜKSEK KALİTELİ PASLANMAZ ÇELİK ÜRETTİK”

Herhangi bir teşvik almadan yaklaşık 350 milyon dolarlık yatırımla tesisi kurduklarını söyleyen Kayabaşı, “Tesiste bugüne kadar 2 milyon ton üzerinde yüksek kaliteli paslanmaz çelik ürettik. Bu mamullerle bir buçuk milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz üretimle 3 milyar dolarlık ithalatın da önüne geçerek Türkiye ekonomisine katkı sağladık. Sağlamaya da devam ediyoruz. Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı tesisimizin haddelemede yıllık kapasitesi 250 bin ton tavlamada ise 300 bin ton. Üretimimizin yüzde 70’lik bölümünü yurt içine veriyoruz. Başlıca satış alanlarımız, disribütörler, beyaz eşya, mutfak eşyaları ve otomotivden oluşuyor. Günümüzde soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik üretimi zorlu oldukça deneyim gerektiren hassas ve teknik bir süreç” dedi.

“TÜRKİYE'DE SANAYİ ÜRETİMİNİN DESTEKLENMESİ VE YERLİ ÜRETİMİN KORUNMASI, EKONOMİK GELİŞİM VE SÜREKLİLİK AÇISINDAN KRİTİK ÖNEME SAHİP”

Türkiye çelik pazarındaki haksız rekabetin önüne geçmek için son dönemlerde çeşitli koruma önlemleri alındığını aktaran Kayabaşı son bir yılda sıcak haddelenmiş çeliklerde gümrük vergisinin yüzde 9’dan 15’e çıkarıldığını söyledi. Kayabaşı, “Son haddelenmiş çelikte ise yüzde 10’dan, yüzde 17’ye yükseltildi. Boyalı çeliklere uygulanan vergiler de yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükseltildi. Türkiye'de sanayi üretiminin desteklenmesi ve yerli üretimin korunması, ekonomik gelişim ve süreklilik açısından kritik öneme sahip. Diğer tüm yerli üreticiler gibi şirketimiz de bu bakış açısıyla adil rekabet koşullarının sağlanması ve yerli üreticilerin korunması için Türkiye'nin bu yönde adımlar atmasını bekliyor. POSCO ASSAN TST gibi Türkiye'de birçok farklı sektörde tek bir üretici bulunuyor. Özellikle uzak doğulu üreticilerin haksız rekabetine karşı anti-damping uygulamalarıyla bu tek üreticiler de korunuyor. Koruma önleminin gelmesi halinde POSCO ASSAN TST üretim kapasitesini daha efektif kullanmaya başlayacak. Haksız rekabet sebebiyle astronomik seviyeye çıkan ton başına üretim maliyetleri de normalleşecek. Normal seviyelere inecek. Bu sayede ortaya çıkacak rekabetçi ve uygun fiyatlarla Türk sanayisine destek olmaya da bu şirketimiz devam edebilecek” ifadelerini kullandı.

“SENEDE 300 BİN TON ÜRÜN ÜRETEBİLECEK KAPASİTEYLE KURULMUŞ BİR TESİS”

Kayabaşı, “Buranın bir üretim yeri olmadığını söyleyen arkadaşların da buraya gelip burayı bir gezmelerini tavsiye ederim. Gerçekten o zaman göreceklerdir ve üretim yeri değil söylemleri çok havada kalacaktır. Burası ciddi bir üretim yeri. Ciddi bir sanayi tesisi. Senede 300 bin ton ürün üretebilecek kapasiteyle kurulmuş bir tesis. Yaklaşık 350 milyon dolarlık bir yatırım harcaması yaptığımız bir tesis. Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı direkt istihdam ettiğimiz bir tesisimiz. Ülkenin de tek tesisi Avrupa'nın da en modern tesisi. Ürettiği üretimin de yüzde 30-35’i ihraç eden bir yer. Dolayısıyla burası ciddi bir üretim yeri” dedi.

“DÜNYADA YAKLAŞIK 80 - 85 MİLYON TON YASSI ÇELİK ÜRETİLİYOR”

2024’ün ilk yarısının tesis açısından çok verimli geçmediğini söyleyen Kayabaşı, “Çünkü Uzak Doğudan yapılan ithalatlar çok yoğun oldu. Özellikle Endonezya'dan ve Çin'den Türkiye'ye satılan yassı paslanmaz çelik ürünlerde müthiş bir fiyat söz konusu. Ülkeye mal girişi yoğun bir şekilde devam ettiği için bu tesis kapasitesinin yarısını kullanarak üretimine devam etti. Ama ikinci yarısıyla ilgili ümitlerimiz var. Genel ekonomiyle ilgili iyi bir gidişat var. Dünyada yaklaşık 80 - 85 milyon ton yassı çelik üretiliyor. Paslanmaz çelik üretiliyor. Çok özel bir ürün olduğu için çok az sayıda üretici var. Japonya'da, Avrupa'da, Güney Kore'de üretiliyor. Şu anda Endonezya'da ve Çin'de de üretiliyor. Onlar da geçmişte böyle bir şey yoktu. Yeni kapasiteler koydular. Müthiş bir rekabet var. Dolayısıyla o rekabet doğrultusunda karlılıklar oldukça düştü. O yüzden her ülke Uzak Doğu'ya karşı kendi ülkesindeki yatırımcıyı, sanayiciyi koruma altına aldı. Amerika kendi ülkesindeki yassı paslanmaz çelik üreticilerini koruma altına aldı. Avrupa kendi ülkesindeki yassı paslanmaz çelik üreticilerini koruma altına aldı. Bunu bütün ülkeler yavaş yavaş yapacaklardır” dedi.

“BİZ ÜLKEDEN KAZANDIĞIMIZI ÜLKEYE YATIRAN BİR GRUBUZ”

Kayabaşı, “Yatırım ve istihdam konusunda her sene kendini yüzde 10 yatıran bir grup. Biz ülkeden kazandığımızı ülkeye yatıran bir grubuz. Dolayısıyla bizim 5-10 yıllık stratejilerimizde zaten her sene yüzde 10 büyüme, yüzde 10 daha fazla istihdam sağlama, ihracat yapma ve üretim yapma hedeflerimiz var. Bu stratejik planlarımız, hedeflerimiz doğrultusunda da işimizi yönetmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

{ "vars": { "account": "G-BVBXRHTL2Y" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }