FENERBAHÇE BEKO FINAL FOUR'DA

Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines Euroleague'de kırılmadık rekor bırakmadığı sezonda, adını Final Four'a altın harflerle yazdırdı.

Abone Ol

Sezona Dimtris Itoudisle başlayan temsilcimiz, karanlık bir dönemin ardından, Itoudis'le yollarını ayırmış, Zelijko Obradovic'in veliahtı ve eski öğrencisi Sarunas Jasikevicius'u getirmişti. İşte Fenerbahçe için hikaye tam da burada başladı. Galibiyet serileri, diğer tüm parametrelerde kırılan rekorlar derken Play Off'a kalındı. Mike James, Donatas Matiejunas, Elie Okobo, Jordan Loyd gibi yıldızları bulunan Monaco'nun otoritelerce favori göterildiği efsane seriyi de 3-2 kazanarak Avrupa basketbolunda neden büyük takım sıfatını taşıdığını tüm basketbol severlere bir kez daha kanıtladı.

Euroleague tarihinde Play Off eşleşmelerinde, 2-2'ye gelen serilerde son maçı kazanan ilk deplasman takımı olarak da tarihe geçti. 

Maça iyi bir başlangıç yapamayan temsilcimiz, sakatlıktan dönen Jonathan Montley'in kritik çember altı sayıları ile oyuna tutunurken, skorda üretkenlik sağlayamayınca ilk çeyreği 13 sayı atarak tamamladı. Aslına bakılırasa 8 top kaybı yaptığımız bu çeyreği 2 sayı geride tamamlamamız bizim adımıza büyük bir şanstı.

Serinin diğer maçlarına oranla çemberi çok iyi karartan bir Monaco takımına karşı Saras, şutörlerini devreye soktu. İlk çeyrekte dış atış bulamayan Fenerbahçe Beko, ikinci çeyrekle birlikte üçlüklerle oyunda dengeyi kurdu. 

Skor dağılımına baktığımızda, serinin diğer maçlarında olduğu gibi bu maçta da Fenerbahçe, bireysel yetenekleri ile değil, kollektif basketbol anlayışını parkeye çok iyi yansıtarak sonuaca gitti diyebiliriz.

İkinci periyot iyi savunma yapamayan temsilcimize karşı, daha çok çembere yaklaşan, koridorlar bularak skor elde eden bir Monaco gördük. Sarı Lacivertli ekip ise Nate Sestina, Tarık, Wilbekin ve Guduric'in şapkadan çıkan tavşan misali buldukları üçlüklerle sihirli ellerini konuşturdukları bir çeyrek izledik.

Üçüncü periyota gelindiğinde Monaco yine potaya giderek skor üretmeye devam ediyor özellikle ilk aksiyon sonrası adam değişimini alıp, içeri penetre ederek çembere ulaşıyordu. Buna karşılık temsilcimizin savunma opsiyonları bu periyotta etkili olmaya başladı. Tepede Wilbekin, Gudiric veya Tarık kalırken, içerde Calathes ve Papagiannis ile rakibin hücum aksiyonlarını durdurmaya çalışan Saras'ın planı, özellikle Papagiannis'in üstün savunma performansı ile kusursuz işlemeye başladı. Bu dakikalarda sayı üretmekte zorlanan Monaco Elie Okobo ve Jordan Loyd'un bireysel çabaları ile tabelayı lehine çevirmeye çalışsa da son periyota ekibimiz 56-55 önde girmeyi başardı.

Son periyotta Monaco'nun ikili oyunlarında, pick and roll denemelerine karşı Calathes'in içerden çıkıp rakip kısalarını özellikle de Mike James'i savunma hamlesi de Frasız temsilcisinin hücumda dış atış ritmini bulmasına izin vermedi ve karar vericileri iyi olmayan rakibini pas oyununa yönlendirdi. Monaco'yu sürekli çembere gitmeye zorlayan temsilcimiz bu defa boyalı alanda Papagiannis'in dirençli savunması ile rakibini yıprattı. Bu sırada hücumda hala çembere gitmeye zorlanan Fenerbahçe Beko'nun imdadına Tarık Biberovic yetişti. Tarık'ın üç sayı çizgisinin gerisinden bulduğu sayılarla Fenerbahçe, maçı uzatmaya taşımayı başardı.

Uzatma bölümü de karşılıklı basketlerle başladı. Artık sona yaklaşırken el yakan şutlar devredeydi. Son anlarında Nick Calathes'in kritik iki üçlüğü ile öne geçen Fenerbahçe Beko, Monaco'nun son hücümunu da savuşturarak Berlin biletini cebine koydu.

Hakem triosunun tempolu oyunu beceremeyen Monaco'ya jest yapmak adına, temsilcimiz her ritim bulduğu anlarda oyunu soğutmaya yönelik kararları, Mike James'in yönünü dahi potaya dönememişken tarihte eşine rastlanmayacak bir şekilde orta alanda yapılan faule 3 atış vermesi gibi sonuca yönelik hamlelerini de boşa çıkarmış olduk.

Olağanüstü bir koç performansı, yüreğini ortaya koyan karakterli oyuncu grubu bu zaferi sonuna kadar hakettik. Şimdi artık gözümüzü 24-26 Mayıs tarihlerinde, Almanya'nın başkenti Berlin'de oynanacak Final Four'a çevirdik. Rakip Ergin Atamanlı, Euroleague'nin en çok şampiyonluk yaşayan takımı Panathinaikos. Kaliteli kadrosu olan Yunan ekibinde, özellikle Kendirck Nunn'un Play Off serisindeki performansı etlileyiciydi. Ancak bizim takım halindeki enerjimiz ve Saras'ın dehası ile finale çıkacağımıza olan inancımız tam. Şimdiden dünyanın en güzel takımına başarılar diliyor, kupayı kaldıracağımız günün hayali ile gün saymaya başlıyoruz!

{ "vars": { "account": "G-BVBXRHTL2Y" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }