Dikkatli Olun ve Dolandırılmayın!

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan oltalama tekniğine değineceğiz. Burada en büyük sorun, sanılanın aksine, bir kişinin hesaplarınıza dışardan müdahaleyle çalmaya, yani hacklemeye çalışması değildir.

Abone Ol

Dolandırıcılar genellikle farklı profillerle dolandırabileceğini düşündüğü kişileri çeşitli yalanlarla kandırmayı ve dolandırmayı amaçlar.

Genellikle bu dolandırıcılar klon siteler oluştururlar. Birebir aynı siteye girdiğinizi düşünürsünüz, ancak anlık bir dalgınlıkla tüm bilgilerinizi karşı tarafa aktarabilirsiniz. Asla kimliği belirli veya belirsiz size gelen şüphelendiğiniz linklere tıklamayınız, öncelikle inceleyiniz. Linklerin temiz olup olmadığını nasıl anlarsınız? Linkleri açmadan önce kopyalayarak tarayıcınızda gizli bir sekme açıp oradan kontrol edebilirsiniz. Genellikle gizli sekmede açtığınız linkler sizi farklı bilgilerinizi çalmak için yönlendirmez. Gene de, uzman değilseniz çok fazla kurcalamadan daha uzman kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Dolandırıcılığı sadece sanal ortamda düşünmemelisiniz. Hediye çeki, araç kiralama, bilginiz dışında hesaplarınıza erişim gibi pek çok yalana başvuran dolandırıcılar, sizden bilgi almak amacıyla her türlü yalanı söylemekten çekinmeyeceklerdir. "Hesabınızı erişime kapatalım, onay mesajı gönderdik" gibi bahanelerle banka bilgilerinizi ele geçirmeye çalışabilirler. Asla böyle kişilerle bilgilerinizi paylaşmamalısınız. Aynı şekilde, telefonla arayıp "İnternet taahhüdünüz bitiyor, daha da uygun yeni kampanyalarımız var" gibi bahanelerle sizi arayan kişilere karşı da dikkatli olmalısınız.

Bir ürünü satın almadan önce ürünü görmek ve incelemek son derece önemlidir; bu nedenle ödeme yapmadan önce mutlaka dikkatli davranmalısınız. Bu durum, örneğin ikinci el telefon gibi farklı ürünler için de geçerlidir. Ürünün fiyatı ne olursa olsun, kesinlikle ödeme yapmadan önce ihtiyatlı davranmanız gerekmektedir.

Eğer şüphelendiğiniz telefon numaralarıyla karşılaşırsanız, Google'da aratarak bu numaraların dolandırıcılarla ilişkili olup olmadığını veya gerçekte kime ait olduğunu öğrenebilirsiniz. Kısa bir araştırma ile bu tür numaralar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Ne yazık ki, dolandırıcılara karşı alınabilecek en güçlü önlemdikkatli olmak dışında yapabileceğimiz çok fazla bir şey bulunmuyor. En önemlisi ise dikkatli olmaktır. Dolandırıcılar sürekli olarak yeni taktikler ve farklı yöntemlerle ortaya çıkabilirler. Bu nedenle şüpheci bir yaklaşım benimsemek ve gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.

{ "vars": { "account": "G-BVBXRHTL2Y" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }