Özgür Özel, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. Özel, geçen hafta Diyarbakır ve Mardin arasında çıkan yangınların DEDAŞ isimli elektrik şirketinin ihmallerinden kaynaklandığını söyleyerek, "İçişleri Bakanlığı'nın ilk gün yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığı, meselenin bir anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Diyarbakır Elektrik Mühendisleri ve Mardin Tabip Odası'nın yazdığı raporların dışında bağımsız kuruluşların yazdığı raporlar DEDAŞ'ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor. 15 maddelik raporda, yangın çıkması için, etraftaki otların yanması için ne gerekiyorsa yapıldığını, tedbirlerin baypaslandığını, küçücük beton dökülerek alınabilecek tedbirlerin alınmadığını, yakındaki ağaçların budanmadığını ve DEDAŞ'ın bu yangına davetiye çıkardığını gösteriyor. DEDAŞ herhalde bu bölgenin en çok şikayet ettiği kurumdur" ifadelerini kullandı.
'MECLİS'İN EL KOYMASI LAZIM'
CHP grup başkanvekillerinin TBMM'ye orman yangınlarına ilişkin araştırma önergesi sunduğunu kaydeden Özel, "DEDAŞ gibi şirketlerin sorumlulukları, orman işletmelerinin sorumlulukları, orman mühendisleri gibi konunun uzmanlarının dışlanmasının getirdikleri, orman köylüsü geleneğinin terk edilip, ormana evladı gibi bakıp büyüten ve geçinen köylüyü bir kenara bırakıp, ormanı rant alanı gibi görüp onu ihaleye veren anlayışın sorgulanması; orman yangınının çıkması durumunda nasıl müdahale edilmeli, hangi ekipmanlar bulundurulmalı, ulusal ormanlarımızı koruma ve orman yangınlarıyla mücadele planı ne olmalı, buna artık Meclis el koymalı" dedi.
'EMEKLİ MAAŞINI EN AZ ASGARİ ÜCRET YAPMALISINIZ'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe'nin Hazine ve Maliye Bakanlığı ziyaretine değinen Özel, "Görüşme öncesinde ve randevu sırasındaki nezaket ve devlet adamlığına yakışır tutum için öncelikle Sayın Mehmet Şimşek'e teşekkür ederiz. Normali budur, normalleşme dediğimiz budur. Siyaset; müzakere, mücadele, doğru bildiğini anlatma, önerme, öneri sunma işi. Düne kadar siz değil miydiniz, 'Bu CHP hep eleştiriyor, çözüm önerisi söylemiyor' diye. CHP sorunu tespit ediyor, somutlaştırıyor, eleştiriyor ve nasıl çözülmesi gerektiğini de söylüyor. Dünkü görüşme böyle bir görüşmeydi. Uzun sürdü. Karşılıklı nezaket içerisinde geçen, doğru bir dilin kullanıldığı ama maalesef aynı dilin konuşulamadığı bir görüşmeydi. Biz o görüşmede şunu söyledik; krizin müsebbibi toplumun kırılgan kesimleri değil. Bu krizi emekliler, emekçiler, çiftçiler, çay, fındık, buğday ve narenciye üreticisi yaratmadı. Bu krizi esnaf, işsizler de yaratmadı. Bu krizi bütün dünya yönetebilirken, yönetmeyen, çok bilen anlayış yarattı. Bu krizi bilerek ve isteyerek, yoksuldan zengine kar transferi yapanlar yarattı. Bu krizi, 'yaklaşan seçimi kaybedeceğiz' korkusuyla, 'seçim ekonomisi yapmayız' deyip daniskasını yapanlar, bilerek enflasyonist ortam yaratıp, parayı çoğaltıp, hiperenflasyona doğru memleketi ittirenler yarattı. Bu krizi, 'Yüksek enflasyon aldım' deyip Ecevit'ten yüzde 29 ile alıp, bugün yüzde 80'e, geçen yıl yüzde 100'lere hattı zatında yüzde 170'lere çıkaranlar yarattı. Şimdi, 'Kemer sıkalım' diyorsunuz. Emekliler, emekçiler, esnaf, çiftçi kemer sıkacak, senin yandaşlar kemere bir düğme daha açacak. 'Öyle yağma yok' demeye gittik. Dedik ki, '10 bin lira emekli maaşı olmaz, en az asgari ücret yapmalısınız'" ifadelerini kullandı.
'ASGARİ ÜCRETİ SORDUK, NETLİK YOK'
AK Parti iktidara geldiğinde en düşük emekli maaşıyla 2 koç alınabildiğini belirten Özel, "Şimdi verdikleri emekli maaşıyla iki emekli bir kurbanlık kesemiyor. Geldiklerinde bir emekli maaşıyla 8 çeyrek altın alıyordu, şimdi 2,5 çeyrek altın. Her ay 5,5 çeyrek altın zarardalar. Sebebi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, 'Enflasyona ezdirmeyiz' dediği emekliye maaş politikası. Asgari ücret 17 bin 2 lira. Resmi hesaplara göre verildiğinden beri yüzde 25 eridi. Bu ayki enflasyon ile yüzde 27-28. Gerçek gıda enflasyonu; asgari ücretli pinpon topunu, bakır boru fiyatını ne yapsın? Enflasyona, gıda enflasyonu diye baktığınızda asgari ücret yüzde 41-42 eridi. Türk-İş'in hesabına göre, 2 aydır açlık sınırının 2 bin lira altında. O yüzden geçen sene yani seçimden önce diyorlar ki, 'Yılda 4 zammı bile düşünebiliriz.' Şimdi diyorlar ki, 'Bir zam yaptık, bir daha yapmayız.' Dün Sayın Karatepe'nin söylediği, 'Bir değişiklik iradesi görmüyorum' dediği mesele, asgari ücrete zam yapmama vicdansızlığına yelteneceklerine yönelik şüphemizdir. Sorduk, bu konuda bir netlik yok" ifadelerini kullandı.
'BU YAPTIKLARI İRRASYONELDİR'
Özel, Tarım Kanunu ile çiftçilerin ürettiği ürünlerin taban fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini ve kredi kartlarındaki yüksek faiz oranlarının acilen düşürülmesi gerektiğini belirtti. Özel, "Bugün 100 liralık verginin 68 lirası dolaylı vergi. Yani fabrikatör ile fabrikanın bekçisi aynı vergiyi veriyor. Elektrik, su, telefon, mazot ve süte dolaylı vergi yüzde 68, bizce olması gereken yüzde 15. Dolaylı vergi düşmezse iğneden ipliğe vergi vermek demek. Yüzde 21, herkesin aldığı maaşlardan kesilen vergi. Toplamı 89 ediyor. Yani kurumlar vergisi ile ihracatçının, ithalatçının, üreticinin, tüccarın, müteahhittin, ihalelere girip yandaşların, holdinglerin toplam verdiği yüzde 11, bizim ve sizin verdiğiniz yüzde 89. Bu işte bir terslik yok mu? CHP iktidarında vergide adalet gelecek. Mehmet Şimşek istediği kadar dirensin, bu yaptıkları irrasyoneldir. Hakkaniyetli, vicdanlı, insaflı, halktan yana vergi sistemini halkın iktidarında kuracağız" dedi.
'SAYIN BAHÇELİ'YE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM'
Özel, grup toplantısının ardından basın mensuplarının MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin sorusunu cevaplayarak, "Sadece şunu söyleyebilirim. Biraz önce Sayın Bahçeli rahatsızlanmış. Sağlık durumu ile ilgili Erkan Bey'den bilgi aldım. Çok üzüldüm. Kendisine geçmiş olsun diyorum. Konuşmamda MHP ile ilgili kısmı da o yüzden atladık. Acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı. (DHA)