Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bel ve boyun fıtığının yanında vücuttaki tüm ağrılar için radyofrekans tedavisi uygulanabiliyor. 3 yıldır şiddetli bel ağrısı çeken hemşire Sevim Pekdoğan'da bel fıtığı başlangıcı, bel omurlarında yapışma ve bazı eklemlerinde ödem tespit edildi. Hemşire Pekdoğan'a radyofrekans dalgası tedavisi gerçekleştirildi. Pekdoğan, uygulanan tedaviyle sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Emin Çakmakçı, "Ultrason eşliğinde öncelikle ağrının sebebi bulunuyor. Ağrı vücudun hangi bölgesindeyse o bölgeye lokal anestezi yapılıyor. Lokal anesteziden sonra, radyo frekans enerjisi veren bir cihaza vücudun o bölgesini bağlıyoruz. Yaklaşık 1,5 dakika boyunca ilgili bölgeye 80 derecede ısıtılmış radyo frekans dalgası veriliyor. Genelde tek bir ya da iki uygulama ile hasta sağlığına kavuşuyor" dedi.

'TÜM VÜCUDA UYGULAYABİLDİĞİMİZ BİR İŞLEM'

Vücudun her eklemine, her bölgesine bu işlemi uygulayabildiklerini belirten Doç. Dr. Emin Çakmakçı, "Ortopedi branşında, dize ve ayak dikeni dediğimiz hastalıklarda yapılabiliyor. Kireçlenme, iyi huylu bir tümör, lezyon, migren, boyun ağrısı, bel fıtığı tüm vücuda uyguladığımız bir işlem. Bu işlemi ablasyon tedavisi dediğimiz iğneyle uyuşturma ya da yakma tedavisi yaparak ağrılı dokuyu ağrısız hale getiriyoruz ya da imha ediyoruz. Tedaviden herhangi bir hayat kısıtlaması ya da günlük işlerinin aksaması gibi bir durum yok. Hasta tedaviden sonra yürüyerek evine ya da işine gidebiliyor. Genelde hastalarımızı bir ay sonra kontrole çağırıyoruz" diye konuştu.

'BEL FITIĞI VE BOYUN FITIĞINDA YÜZDE 75'İ GEÇEN BAŞARI ORANI'

Serebral palsi hastası Umut, üniversiteyi onur belgesiyle bitirip, işe başladı Serebral palsi hastası Umut, üniversiteyi onur belgesiyle bitirip, işe başladı

Doç. Dr. Emin Çakmakçı, Türkiye'de vücudun bütün bölgelerine bu müdahalelerin eş zamanlı yapılabilen tek merkez olduklarını söyleyerek, "Ünitemizde bel fıtığına, tenisçi dirseği, golfçü dirseği, donuk omuz, kireçlenmiş omuz, el bileğindeki kireçlenmeler, kalça kireçlenmeleri gibi hastalıklara uygulayabilmekteyiz bu tedaviyi. Bu işlem ayrıca tekrarlanabilir bir işlem. Diz ağrısı için yaptık ve yeterince sonuç alamadık, 'bir daha yapamayız' diye bir şey yok. Tekrarlayabiliriz. Bu tedaviyi başarılı bir şekilde uygularsak, ameliyat riskini ortadan kaldırmış oluyoruz. Bu da hasta konforu açısından çok önemli oluyor. Diz ekleminde, başarı oranı yüzde 80-85'leri bulmakta hasta özelinde. Bel fıtığı ve boyun fıtığında tedavi başarı şansımız yüzde 75'i geçiyor. Ayak bölgesinde ise yüzde 95'in üzerinde bir başarı elde edebiliyoruz tek işlemle. Hatta hastanemizin kendi personellerine de bunu yaptık. Gayet iyi dönüşler elde ettik. Hastalar mutlu. Biz de memnunuz hastaların geri dönüşlerinden" ifadelerini kullandı.

Kaynak: dha